“Thuiswerken: meer klachten over werkomstandigheden”

“Thuiswerken: meer klachten over werkomstandigheden”

by Klantcontact
26 maart 2020

Landelijke dienstverlener Arbo Unie zegt te worden overspoeld met klachten van thuiswerkers. Mensen die thuiswerken, blijken een verkeerde werkhouding aan te nemen, hebben meer last van stress en raken geïrriteerd door slechte wifi-ontvangst in de werkkamer, met name bij videovergaderingen. Ook thuisspelende kinderen vormen een ‘uitdaging’, zo meldt Arbo Unie.

Veel mensen zouden hun werk doen zonder te beschikken over een goed ingerichte werkplek. De keukentafel, een ongeschikt bureau of een hoekje van de bank zijn voorbeelden van werkplekken die tot klachten kunnen leiden. Volgens ergonoom Erwin Speklé (Arbo Unie) kunnen daarom klachten ontstaan aan nek, armen, schouders of rug. De ergonoom raadt mensen aan om kinderen en harde muziek te vermijden, om te beginnen met een opgeruimde werkplek, en te zorgen voor goede verlichting. Speciale aandacht vraagt hij voor de manier waarop daglicht invalt: zit je met je gezicht naar het raam toe, dan is het verschil in de hoeveelheid licht op je scherm en van buiten te groot. Zit je met je rug naar het raam, dan is de tekst op het beeldscherm vaak niet goed leesbaar door spiegeling. Ideaal is een positie haaks op het raam.

Voor mensen die met een laptop werken, raadt hij het gebruik van een los toetsenbord en een losse muis aan. Tenslotte geldt het advies om elk half uur even te gaan bewegen of staan. Ook staand werken is een gezonde optie, die je echter weer niet te lang achter elkaar moet toepassen om nadelige effecten van langdurig staan, zoals spataderen, te voorkomen. (ArboUnie)

Bekijk ook deze werkplek-checklist uit het boek #Contact – de menselijke factor in customer service.

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top