Krapte op arbeidsmarkt houdt minimaal zes jaar aan

Krapte op arbeidsmarkt houdt minimaal zes jaar aan

by Klantcontact
3 december 2019

De komende zes jaar komen er meer dan twee miljoen nieuwe banen beschikbaar, maar komen er slechts 1,6 miljoen nieuwkomers beschikbaar op de arbeidsmarkt. Dat zijn de vooruitzichten die het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit van Maastricht heeft opgesteld op basis van analyses.

 

In het rapport ‘De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2024’ is rekening gehouden met de afvlakking van de economische groei. Het beteken dat nieuwkomers op de arbeidsmarkt goede kansen houden. Bestaande knelpunten in de techniek, zorg en onderwijs zullen naar verwachting de komende zes jaren op alle functieniveaus aanhouden. Voor mbo’ers uit economisch-administratieve richtingen zullen de baankansen echter de komende zes jaar niet verbeteren, aldus het ROA.

De verwachting is dat de komende zes jaar zo’n 1,6 miljoen medewerkers vervangen moeten worden. Zij verlaten (tijdelijk) de arbeidsmarkt vanwege o.a. (vervroegde) pensionering, zorgtaken of verruilen hun beroep voor een ander beroep. De vervangingsvraag zorgt voor 75% van de baanopeningen. De beroepen waarvoor de meeste vervangingsvraag wordt verwacht zijn de bedrijfseconomische en administratieve beroepen, transport en logistiek beroepen, technische beroepen en commerciële beroepen. De rest van de baanopeningen ontstaat dankzij het creëren van nieuwe werkgelegenheid. Hierdoor kunnen 464.700 extra werkenden aan de slag.

Sectoren met werkgelegenheidsgroei

De grootste werkgelegenheidsgroei wordt verwacht voor de zorg en welzijn beroepen en de technische beroepen. In de zorg, door groei, en het onderwijs, door de grote vervangingsbehoefte, blijft het aanbod van arbeid achter bij de vraag en is het moeilijk om voldoende personeel te vinden. Dit speelt in de techniek ook voor gediplomeerden uit het mbo, bachelor en master, met als bijkomend probleem dat eenmaal afgestudeerd, gediplomeerden vaak in andere functies buiten de techniek terechtkomen.

In de periode van 2019 tot 2024 zullen naar verwachting ongeveer 1,6 miljoen gediplomeerden de arbeidsmarkt instromen. Door de demografische ontwikkelingen neemt het aantal gediplomeerden niet toe, maar de samenstelling daarvan verandert ten opzichte van de afgelopen jaren. Voor de mbo 2 en 3, wordt een daling van de instroom naar de arbeidsmarkt verwacht. Voor mbo 4, bachelor en master een toename.

Goede en slechte kansen

De beste kansen op werk worden verwacht voor master werktuigbouwkunde, bachelor elektrotechniek, mbo 4 bouw en infra, mbo 4 tuinbouw en groenvoorziening en bachelor werktuigbouwkunde. De slechtste kansen worden verwacht voor mbo 4 mediavormgeving, mbo 3 detailhandel en groothandel, bachelor psychologie, sociale en maatschappijwetenschappen, master kunst en mbo 4 commerciële dienstverlening.

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top