Klachten over bereikbaarheid en informatievoorziening DUO

Klachten over bereikbaarheid en informatievoorziening DUO

by Klantcontact
7 oktober 2019

Studenten klagen veel over de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). In nog geen week tijd kreeg de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) meer dan honderd klachten binnen over DUO, de uitvoeringsorganisatie van de overheid die onder meer leningen verstrekt aan studenten. Daarover bericht dagblad Trouw afgelopen vrijdag.

De LSVb lanceerde begin deze week een speciaal DUO-meldpunt om inzage te krijgen in de omvang van de problemen. Studenten vormen niet de enige groep die klagen. Ook leerlingen uit het basisonderwijs stuiten op problemen. Zo zijn er ICT-problemen bij de eindtoets voor groep 8. DUO-medewerkers kregen extra taken omdat ze grotere sommen geld moesten innen dan voorheen.

Studenten hebben vooral last van tegenstrijdige informatie die studenten ontvangen over financiële zaken, bijvoorbeeld het aflossen van schulden. Volgens de LSVb worden studenten niets wijzer van de website, noch van de klantenservice en zouden er lange wachttijden aan de telefoon zijn. De vakbond hoopt dat de klachten tijdens een Kamerdebat over DUO op 16 oktober aan bod komen.

Woordvoerder Tea Jonkman van DUO zegt nog geen inzage te hebben in de meldingen van de studenten. “Wij vinden het heel vervelend als er zaken niet goed gaan. Daarom zullen we alle klachten zorgvuldig behandelen.”De woordvoerder benadrukt dat er wel informatie op de website staat over studiefinanciering en terugbetalen maar dat DUO geen advies op maat kan geven, bijvoorbeeld over de precieze gevolgen van een lening op een hypotheek later. “

De Nationale Ombudsman ontving eerder al klachten over DUO. Zo overtrad de organisatie mogelijk de privacywetgeving. Met volgsoftware kon de dienst zonder dat studenten het wisten zien of iemand de verzonden mail had geopend, hoe laat en vanaf welk IP-adres.

Er komt een parlementair onderzoek naar uitvoeringsorganisaties van de overheid die niet goed functioneren, zoals de Belastingdienst, UWV, het CBR en DUO.

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top