Bron- en contactonderzoek GGD’en wankelt

Bron- en contactonderzoek GGD’en wankelt

by Klantcontact
13 oktober 2020

Het lukt GGD’s niet langer een minimale vorm van bron- en contactonderzoek uit te voeren, nu de besmettingsaantallen oplopen tot ruim 6.800 personen per dag. Het zogeheten ‘index-gesprek’, dat GGD-medewerkers met alle besmette mensen willen hebben, komt in gevaar. Dat bericht de Volkskrant.

Veel GGD’s hebben de omvang van het bron- en contactonderzoek al afgeschaald wegens een tekort aan onderzoekers. Dat bron – en contactonderzoek werd vervolgens beperkt tot ‘risicogestuurde’ aanpak waarbij alleen nog de besmette personen, maar niet meer alle contacten belden. Ook lieten sommige GGD’en het doorgeven van een positieve coronatestuitslag over aan de coronalijn, bemand door Teleperformance – die lijn is alleen bedoeld voor het inplannen van afspraken en bevestigen van negatieve testuitslagen.

De GGD’s zijn momenteel in staat tot het uitvoeren van maximaal 1.500 bron- en contactonderzoeken per dag, terwijl het werkelijke aantal besmettingen ruim het viervoudige bedraagt. Ondertussen zijn de GGD’s wel druk met het opschalen van hun afnamecapaciteit van coronatests, aldus de Volkskrant. Afgelopen week zijn 40 duizend tests per dag afgenomen, in de loop van deze week moeten dat er 50 duizend zijn.

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top