Thuiswerken levert meer cyberrisico’s op

Thuiswerken levert meer cyberrisico’s op

by Klantcontact
25 augustus 2020

Een op de vijf bedrijven is door de handelingen van thuiswerkers slachtoffer geworden van een data breach. Dit blijkt uit onderzoek van cybersecuritybedrijf Malwarebytes. Bedrijven worden sinds de verschuiving van werken op kantoor naar werken vanuit huis steeds meer blootgesteld aan grote cyberrisico’s, met meer databreaches tot gevolg.

Het onderzoek onder 200 IT-beslissers toont aan dat 20 procent van de bedrijven een datalek ervoer door de acties van een thuiswerker. Zo’n lek resulteert in hogere kosten, waarbij 24 procent meldt dat ze last hebben van onvoorziene kosten.

Volgens het onderzoek is het gebruik van persoonlijke apparaten voor werk één van de voornaamste oorzaken. Ook de bedrijven zelf gaan niet vrijuit. 61 procent verplicht thuiswerkers niet om antivirusprogramma’s op hun persoonlijke apparaten te installeren. Cybercriminelen zijn vooral op zoek naar slecht beveiligde VPN’s , clouddiensten en e-mailaccounts. Bij e-mail worden vaak phishingmails ingezet met nadruk op corona-gerelateerd nieuws. De mails zorgen er voor dat malware op het apparaat van het slachtoffer kan worden geinstalleerd. Hiermee krijgen ze toegang tot het apparaat, controle over de webcam en meer. Volgens Malwarebytes is het gebruik van AveMaria-malware sinds het begin van de pandemie met 1.219 procent gestegen.

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top