29 april 2024

Onderzoek naar corona-aanpak duurt drie jaar, verhoor Rutte pas in 2026

De parlementaire enquête naar de corona-aanpak gaat na felle kritiek in aangepaste vorm alsnog door. Het onderzoek zal in totaal bijna drie jaar duren en zeker 7 miljoen euro kosten. Pas in 2026 beginnen de openbare verhoren van hoofdrolspelers als Mark Rutte, Hugo de Jonge en Jaap van Dissel. Ook de mondkapjesdeal en corona-telefoonlijn gaan onder de loep.

Onderzoek naar corona-aanpak
De mondkapjesdeal en corona-telefoonlijn gaan onder de loep.

Parlementaire enquête corona-aanpak

Na veel tegenwind en kritiek op de oorspronkelijke aanpak, leek het uitgebreide politieke onderzoek naar de coronacrisis bijna in het slop te geraken. Aanvankelijk werd het plan bekritiseerd omdat het te sterk gefocust was op schendingen van grondrechten, met minimale aandacht voor sterftecijfers en langdurige gevolgen van het virus.

De voormalige Tweede Kamer besloot het onderzoek uit te stellen, deels omdat er al een overvloed aan enquêtes liep en het een behoorlijke belasting was voor Kamerleden, vooral die van kleinere fracties.

Speciale commissie aangesteld

Gelukkig heeft de nieuwe Tweede Kamer het initiatief nieuw leven ingeblazen door een speciale commissie in te stellen. Deze commissie heeft het oorspronkelijke onderzoeksvoorstel grondig doorgelicht, enkele deelstudies geschrapt en de focuspunten en vragen beter in evenwicht gebracht. Het herziene plan wordt nu voorgelegd aan de Tweede Kamer.

Gezien het feit dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid en andere instanties al duizenden pagina’s aan evaluaties hebben geproduceerd, wordt er nu nauwkeuriger geselecteerd wat verder onderzocht zal worden.

Als het parlement instemt, zou het onderzoek in mei van start kunnen gaan. Eerst zal er achter de schermen informatie worden verzameld, gevolgd door besloten verhoren van betrokkenen tussen maart en december 2025. De openbare verhoren zouden dan op zijn vroegst in januari 2026 plaatsvinden, met naar verwachting conclusies tegen eind 2026. Dit betekent dat het onderzoek naar de coronapandemie, die in 2020 en 2021 de wereld in zijn greep hield, pas zes jaar na ‘patient zero’ van start gaat.

Lees ook:

Verder lezen