Shanghai

Thuiswerkers presteren beter

Thuiswerkers presteren 13 procent beter dan kantoorwerkers. Dat blijkt uit een studie van Stanford University en het Chinese bedrijf CTrip, de grootste reisaanbieder van het land. Niet alleen maken ze hun uren, ze worden thuis niet afgeleid, kunnen zich makkelijker concentreren en zijn meer tevreden over het werk. Ook voor CTrip was het een succes: de 249 contactcentermedewerkers die voor het experiment vanuit huis werkten, leverden elk gemiddeld 2.000 dollar extra winst op.

Het Chinese CTrip is gevestigd in Shanghai, waar de peperdure woningen buiten het bereik van de contactcentermedewerkers liggen. Hierdoor zijn zij genoodzaakt lang te reizen naar het werk. Bovendien, ook kantoorruimte voor het groeiende bedrijf is duur. Zou thuiswerken een oplossing zijn?
Om dit te onderzoeken ging de organisatie samen met Stanford University voor enkele maanden het experiment aan, selecteerde 249 proefpersonen in het contactcenter, zo meldt het AD. Kantoorwerkers en thuiswerkers werkten als team onder dezelfde manager. Ze werkten dezelfde shift en werden gelijk beloond. Het enige verschil was dus de locatie waarin zij hun werk verrichtten. Hun prestaties werden vergeleken met medewerkers van het callcenter in Nan Tong die helemaal niet meededen met het experiment.

Lawaaiige omgeving

De thuiswerkers bleken significant beter te presteren: ze leverden 13 procent meer output. Ter verklaring zegt onderzoeker Nicholas Bloom: “Ten eerste werkten de thuiswerkers vaker echt van 9 tot 5. Ze hebben geen pech op hun weg naar kantoor, houden geen lange lunch en hoeven niet eerder weg om een reparateur binnen te laten.”
“Iedereen die weleens thuiswerkt weet: het kantoor is eigenlijk een wonderbaarlijk lawaaiige omgeving. De persoon naast je huilt omdat haar vriendje het uit heeft gemaakt, in de koffieruimte staat taart en je collega’s manen je mee te gaan, en dan is er ook nog een poule voor het WK waar je aan mee moet doen. Volop afleidingen dus.”

Volledig geaccepteerd

Ook toonden de thuiswerkers zich meer tevreden: ze boekten gemiddeld 2.000 dollar extra winst en het verloop daalde met 50 procent. “Het telkens werven en trainen van nieuw personeel kost enorm veel tijd, die managers nu aan andere taken kunnen besteden.” Duidelijk is: thuiswerken is volledig geaccepteerd.

Lees ook “ANNECHIEN STEENHUIZEN, DIE IS BETROUWBAAR”