Kwart Europeanen wil wearable betalen

Contactloos betalen doen we binnenkort niet alleen met een bankkaart, maar ook met wearables, zoals smartwatches, armbanden en sleutelringen. Dat verwacht een kwart van de Europeanen, blijkt uit onderzoek van creditcardmaatschappij MasterCard.

Contactloos betalen is vanwege zijn eenvoud en toegankelijkheid al enkele jaren enorm populair. Van alle Europese landen groeit in Nederland het aantal contactloze betalingen het spectaculairst. Eind 2016 was een vijfde van alle pintransacties al contactloos.

De meeste mensen gebruiken nu nog een met NFC-chip uitgeruste bankkaart voor contactloze betalingen. Maar als zo’n chip in een horloge, ring of armband verwerkt is, dan gaat een kwart van alle Europeanen daarmee betalen, tekende Mastercard op.

ABN AMRO test

In Nederland is ABN AMRO een belangrijke speler als het gaat om het testen met en implementeren van wearables als betaalmiddel. “Met de verwachtingen die consumenten uitspreken en de beschikbare technologie, is het een geschikt moment om onze klantervaring te verbeteren door de introductie van wearables”, vertelt Yvonne Duits, productowner Payments bij ABN AMRO. “We zijn elke dag bezig met het leven van klanten te vereenvoudigen en iedereen een passende betaalmethode aan te bieden, die past bij hun voorkeuren.”

Het aantal contactloze betalingen via kaarten van MasterCard en Maestro steeg over het afgelopen jaar met maar liefst 145%. Zorgen over veiligheid is minder een issue, volgens Maestro. Met een daling van 24% maken ook minder mensen zich druk over fraude. Nederland (-41%), Spanje (-33%) en het Verenigd Koninkrijk (-31%) zagen in hun betaalmarkten de scherpste dalingen van fraudezorgen.

Betaalvereniging Nederland maakte begin 2017 al bekend dat over heel 2016 geen geval bekend was van digitaal zakkenrollen. De aanvankelijk alarmerende berichtgeving was volgens de vereniging “uiterst onzorgvuldig, omdat de pakkans bij misbruik van contactloze betaalautomaten zeer groot is. Het is daardoor voor fraudeurs helemaal niet aantrekkelijk om contactloos te zakkenrollen. Ze vallen snel door de mand en kunnen makkelijk opgespoord en vervolgd worden.”

Lees ook “ROBOTS MAKEN WERKPLEK INTERESSANTER”