AVG levert nog veel vragen op

8 november 2017 – Meer dan een kwart van de bedrijven bewaart dagelijks de persoonlijke gegevens van meer dan 1.000 personen. Maar wat er vervolgens met die gegevens gebeurt, is helaas niet altijd duidelijk. 18,75% van de respondenten heeft bijvoorbeeld geen idee hoe lang die persoonlijke gegevens bewaard worden (15,83% houdt het op 10 jaar of langer). Dit terwijl de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die in mei 2018 in de EU wordt ingevoerd, huizenhoge boetes in het vooruitzicht stelt voor bedrijven die niet zorgvuldig omgaan met onze data. Dit blijkt uit onderzoek van Citrix, aangehaald door Dutch IT Channel.

Een kwart van de respondenten geeft aan dat hun organisatie persoonlijke gegevens ook deelt met partners en bedrijven buiten de eigen organisatie (13,33% doet dat zelfs met meer dan 100 bedrijven). Daarbij zegt 81,67% volledige controle te behouden over die informatie als die eenmaal is gedeeld – maar de rest geeft toe dat die controle deels verloren gaat. Slechts 48,75% weet zeker dat hun beleid op dit vlak volledig in overeenstemming is met de AVG, terwijl 11,25% aangeeft dat dit niet duidelijk is – en dat er ook niet aan gewerkt wordt om daarachter te komen. 26,67% weet het óók niet zeker, maar heeft in elk geval wel de intentie om er werk van te maken.

Wie er binnen de organisatie precies verantwoordelijk is voor de naleving van de AVG, is voor 18,75% van de respondenten een raadsel. Bij de overige respondenten lopen de antwoorden sterk uiteen (18% wijst naar de CEO; 10% noemt de CIO; 5% heeft die verantwoordelijkheid extern belegd), maar duidelijk is wel dat de Data Protection Officer waar de AVG om vraagt (of de Functionaris Gegevensbescherming in goed Nederlands) nog lang niet overal in dienst is. (Bron: Dutch IT Channel)