Alles Oké seint bij afwijkend energieverbruik

Alles Oké heet de nieuwe dienst voor alleenwonende ouderen die Zilveren Kruis aanbiedt samen met Toon, onderdeel van energiebedrijf Eneco Groep. Alles Oké, een combinatie van een app en een elektriciteitsmeter, geeft op basis van afwijkende energiedata een seintje aan een aangesloten vriend of familielid. Die kan dan contact zoeken. De dienst wordt 3 maanden lang getest.

Uit klantonderzoek van Zilveren Kruis blijkt dat de helft van de alleenwonende ouderen zich weleens zorgen maakt dat er in huis iets met hen gebeurt. Zij zijn bang dan niet in staat te zijn om iemand te waarschuwen. Het installeren van bewegingssensoren is volgens de verzekeraar een mogelijke oplossing, “maar hieraan hangt een pittig prijskaartje en het kan als indringend worden ervaren”. Energiedata zijn daarentegen al aanwezig in huis en daarom een goedkopere oplossing, aldus Zilveren Kruis.

App en meter

Samen met Toon test de zorgverzekeraar nu de dienst. Alles Oké bestaat uit een app en een slimme elektriciteitsmeter. De app leest via de slimme elektriciteitsmeter het energieverbruik uit van een alleenwonende oudere. Wijkt de activiteit af van de dagelijkse routine? Dan krijgt de aangesloten vriend of het familielid via de app direct een seintje. Ook laat de app op elk moment zien dat er energie wordt verbruikt. En dat alles in orde lijkt. Deelnemers aan de pilot ontvangen een  dinercheque met een waarde van 40 euro.

Een proef van drie maanden moet uitwijzen of de dienst qua klantbeleving en gebruiksvriendelijkheid aansluit op de behoefte. Ook wordt onderzocht of de alarmcentrale van Zilveren Kruis, Eurocross, kan worden aangesloten op de dienst.

Lees ook MET VR-BRIL NAAR DE RECHTBANK

 RELATED POSTS