5 juni 2024

Opmerkelijke timing: afscheid Robin Jansen als CEO van Yource

Robin Jansen maakte deze week via LinkedIn bekend terug te treden als CEO van facilitair contact center Yource. Hij schrijft onder meer: “Voor mij is het tijd om iets anders te gaan doen en wat dat is weet ik nog niet.”

Robin Jansen

De timing van dat bericht is opmerkelijk. Jansen heeft pas zeer recent (begin maart van dit jaar) de verantwoordelijke positie van voorzitter van het bestuur van werkgeversvereniging WFC overgenomen.

Geruchten en speculaties

Sinds het bericht van 28 mei van Jansen op zijn LinkedIn-pagina, gonst het in callcenterland van de geruchten en speculaties. Hangt deze ontwikkeling samen met de recente publicatie door de algemene rekenkamer? Daarin staat vermeld dat van de 529 miljoen euro bijdrage van de staat aan de Stichting Landelijke Coördinatie COVID-19 Bestrijding niet is aangetoond dat deze rechtmatig zijn besteed.

Yource was een van de grote callcenterbedrijven die belwerk in de coronabestrijding verzorgde. Het bedrijf kwam in november 2021 in België negatief in het nieuws wegens een verdenking van fraude met overheidsgelden tijdens de coronacrisis.

Niet over één nacht ijs

Robin Jansen geeft desgevraagd naar Klantcontact.nl aan dat zijn beslissing een langdurig proces is geweest en dat hij deze keuze niet over één nacht ijs gemaakt heeft. Jansen: “Loyaliteit en toch ook wel de vraag wat dit voor mij betekent, hebben me een tijdje van de definitieve beslissing afgehouden. Gebeurtenissen in mijn privéleven hebben me aan het denken gezet over wat voor mij persoonlijk nu echt belangrijk is in het leven en nu mijn dochter nog jong is, wil ik meer tijd aan mijn gezin kunnen besteden.”

Voorzitterschap van de WFC

Op de vraag hoe het nu verder moet met het voorzitterschap van de WFC, geeft Jansen aan: “Ik heb een commitment gegeven en dat kom ik na. De vakbonden zijn inmiddels geïnformeerd. Ik maak mijn lopende klus af. Onze intentie is dat de gesprekken over de nieuwe cao in oktober of november van dit jaar afgerond zijn, zodat de facilitaire contact centers voldoende tijd hebben om hun opdrachtgevers voor het einde van het jaar te informeren. Ik zal dan ook tot die tijd voorzitter blijven van de WFC.”

Jansen ontkent de geruchten en speculaties dat er een verband zou zijn met de recente rapport van de algemene rekenkamer of het juridisch traject in België. “Dat heeft er niets mee te maken. Mijn besluit is puur persoonlijk van aard.”

Op de vraag wat hij na Yource gaat doen reageert hij: “Het is tijd voor mij om iets anders te gaan doen en wat dat is, weet ik nog niet. Om te beginnen ga ik meer tijd besteden aan mijn gezin en naasten.”

Lees meer over Robin Jansen en de WFC in een van onderstaande artikelen.