17 november 2022

Hello & Goodbye: Klantcontact miljonairs in de Quote500

Traditiegetrouw publiceert zakenblad Quote begin november zijn jaarlijkse lijst van 500 meest vermogende Nederlanders. Ook ondernemers in de wereld van klantcontact zijn vertegenwoordigd, anderen vallen dit jaar juist buiten de boot. Om überhaupt op de lijst te komen, heb je een geschat vermogen van minimaal 120 miljoen euro nodig.

Nieuwe binnenkomers en afvallers: elk jaar staan we te popelen om te zien wie een eervolle vermelding in de Quote500 krijgt.

Robert Vis & Adriaan Mol. Rijk(st)e Nederlanders onder de 40 jaar

Op nummer 39 komen we Robert Vis tegen, oprichter en CEO van Messagebird met een geschat vermogen van € 1,3 miljard. MessageBird is een afsplitsing van Mollie, het bedrijf dat werd opgericht door Adriaan Mol, die met € 3,5 miljard ook een eervolle vermelding heeft in de Quote500.

In 2011 beginnen de heren een samenwerking met sms- en telecomdiensten onder de naam MessageBird. Het bedrijf ontwikkelt software waarmee bedrijven en instellingen kunnen communiceren met hun klanten. Aanvankelijk ging dit voornamelijk via sms, WhatsApp of een chatbot. Door overnames kwamen daar later e-mail en Instagram bij. Robert Vis en Adriaan Mol vallen in de categorie rijkste Nederlander onder de 40 jaar.

Ad Nederlof. Bijzonder vermelding

Dit jaar vielen ook ondernemers in de branche net buiten de boot. Zoals Ad Nederlof, oprichter van facilitair contactcenter ‘VanAd’. Toch kreeg hij een vermelding op de laatste pagina van het magazine vanwege zijn opmerkelijke reactie: “Niets is onmogelijk. Vroeg of laat krijgen jullie mijn verhaal te horen, maar niet eerder dan wanneer het verhaal helemaal af is. Ik ben momenteel een onmogelijk doel.” Quote suggereert dat Nederlof te druk is met het schrijven van een nieuw boek. De voormalig ICT-topman van onder andere Oracle, Exact, Genesys en Alcatel, en vader van Arthur Nederlof (CEO van VANAD Group en mentor bij nlgroeit), schreef in 2015 al zijn levensverhaal in het boek ‘Adtitude’.

Vader en zoon Nederlof, samen met VanAd’s medeoprichter Arnoud Munneke, hier geportretteerd ten gelegenheid van het 15-jarig bestaan van VANAD Group in 2020.
Bron: Saskia Vugts Portretschilder

Niet meer in de lijst. Jeroen van Glabbeek en Gilbert Gooijers

Wie ook niet in de lijst staan, zijn de oprichters van CM.com. Quote schrijft hierover: “… de lucht is langzaam uit de techbubbel gelopen. Dat merken ook Jeroen van Glabbeek en Gilbert Gooijers, vorig jaar nog goed voor € 305 miljoen de neus. Door een beurskoers die in elkaar is gelazerd, hebben de oprichters van CM.com dit jaar geen uitnodiging gekregen voor het Quote500 feest.

Mohlad Hassan en Robin Jansen. Selfmade miljonairs

Vorig jaar verscheen in de Quote al een portret van ‘Klantenservicekoning’ Mohlad Hassan, die Proactive Contact Support (PCS) integreerde in Yource en met de verkoop hiervan aan Parcom een geschat vermogen vergaarde van € 26 miljoen.

Het vermogen van Hassans voormalige kompaan Robin Jansen, medeoprichter van Fintrex en inmiddels Group CEO van Yource, werd in hetzelfde artikel destijds geschat op € 18 miljoen. Het vermogen van Jansen zal door het belwerk in het kader van de coronabestrijding de afgelopen 2 jaar niet minder zijn geworden. Alhoewel gefluisterd wordt dat Yource het op dit moment financieel wat lastiger heeft als gevolg van de negatieve publiciteit in België, waar Yource-dochter Mifratel verdacht wordt van fraude met het contactonderzoek voor de Vlaamse overheid.