16 mei 2024

Klantenservicemedewerker verdacht van helpdeskfraude bij meer dan 20 bejaarden

Een 21-jarige klantenservicemedewerker uit Amsterdam wordt verdacht van de oplichting van meer dan twintig hoogbejaarde personen, meldt het OM in een bericht. Daarbij zou hij geld en sieraden buit hebben gemaakt. De Amsterdammer heeft de persoonsgegevens van de slachtoffers naar verluid in handen gekregen via zijn uitzendwerk in de klantenservice.

Een 21-jarige klantenservicemedewerker uit Amsterdam wordt verdacht van de oplichting van meer dan twintig hoogbejaarde personen.

Zich voordoen als klantenservicemedewerker

De politie vermoedt dat de verdachte persoonlijke informatie heeft gedeeld met anderen, mogelijk tegen betaling. Samen met deze personen heeft hij vervolgens strafbare feiten gepleegd, zoals oplichting en diefstal uit woningen. Zij deden zich voor als politiemedewerkers of helpdesk-medewerkers van een telecombedrijf en belden of bezochten de slachtoffers thuis.

Hacks

Cybercriminelen kopen lijsten met niet-openbare persoonsgegevens (zogenaamde leads), vaak op het dark web. Het OM: ‘Met deze leads plegen ze vervolgens fraude, bijvoorbeeld door phishing. Meestal verkrijgen ze deze leads door het hacken van databases.’

In Amsterdam is dit de eerste keer dat een klantenservicemedewerker (vermoedelijk doelbewust) onrechtmatig persoonlijke gegevens uit het klantenbestand van het bedrijf heeft gebruikt. Het lijkt erop dat hij de gegevens uit de bedrijfsdatabase gebruikte om slachtoffers uit het hele land te selecteren, hun vertrouwen te winnen en hen vervolgens geld en goederen afhandig te maken. Het bedrijf heeft aangifte tegen de man gedaan wegens computervredebreuk.

Persoonsgegevens hoogbejaarde klanten

De politie arresteerde de 21-jarige Amsterdammer op 22 april en legde hem volledige beperkingen op. Bij de arrestatie nam de politie telefoons van de verdachte in beslag om deze te onderzoeken. De politie vond onder meer foto’s met persoonsgegevens van hoogbejaarde klanten van het bedrijf en een groepschat waaruit blijkt dat de deelnemers strafbare feiten plegen. Het politieonderzoek is nog in volle gang.

De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft de voorlopige hechtenis van de verdachte met negentig dagen verlengd.

Lees ook: