20 november 2023

Verbod op telemarketing steeds dichterbij door verzoek kabinet

Het kabinet heeft de Europese Commissie gevraagd om lidstaten de mogelijkheid te bieden telemarketing en deurverkoop te verbieden. Minister Adriaansens van Economische Zaken bespreekt dit verzoek met de Europese Commissie in Den Haag.

Het kabinet heeft de Europese Commissie gevraagd om lidstaten de mogelijkheid te bieden telemarketing te verbieden. Dit zijn de details.
Minister Micky Adriaansens. Bron: Rijksoverheid 

Telemarketing ongewenst

Ondanks de invoering van strengere regels in Nederland (waarover de NOS eerder berichtte), worden veel mensen nog steeds ‘geconfronteerd met ongewenste telefoontjes en huisbezoeken van opdringerige verkopers.’

In de afgelopen jaren heeft het kabinet zich ingezet voor striktere regels met betrekking tot telemarketing en deurverkoop. Bedrijven mogen consumenten nu alleen bellen als er expliciete toestemming is verleend, en een contract is pas geldig als de consument schriftelijk heeft ingestemd met het aanbod. Minister Adriaansens wil nu wettelijk vastleggen dat deze regels ook van toepassing zijn op deur-tot-deurverkoop. Hierdoor krijgen consumenten bedenktijd nadat een deurverkoper langs is geweest.

‘Opdringerige verkoop’

Desondanks zijn deze regels volgens Adriaansens niet afdoende. Ze verklaart tegenover de NOS: “We zien dat veel mensen nog steeds ongevraagde telefoontjes ontvangen en dat consumenten niet altijd weloverwogen beslissingen kunnen nemen wanneer er een opdringerige verkoper voor de deur staat.”

Ongevraagde telefoontjes blijven een probleem. In augustus rapporteerde de Consumentenbond dat de telemarketingwet niet naar behoren functioneert. Zo zou 80 procent van de consumenten lastiggevallen worden door telefoontjes van marketeers, voornamelijk in opdracht van energieleveranciers, gevolgd door loterijen en goede doelen.

Vanwege de geldende vrije markt in Europa is een algeheel verbod op telemarketing en deur-tot-deurverkoop niet eenvoudig te implementeren. Adriaansens benadrukt tegen de NOS: “We willen alleen een verbod op producten of contracten waarbij consumenten geen weloverwogen afwegingen kunnen maken, zoals bij complexe energiecontracten.” Het kabinet vraagt geen Europees verbod op telemarketing en deurverkoop, maar eerder een uitzondering op de regel voor Nederland.

Bezoek van de Europese Commissie

Volgend jaar zal de Europese Commissie de regels voor consumentenbescherming evalueren. Daarom bezoekt de Europese Commissie alle lidstaten in Europa om hun standpunten te peilen.

Adriaansens bespreekt met de Europese Commissie ook andere onderwerpen ter bevordering van consumentenbescherming. Ze pleit voor strengere regels met betrekking tot kortingsacties, waarbij bedrijven alleen adviesprijzen van fabrikanten mogen vermelden als deze daadwerkelijk eerder zijn gehanteerd. Daarnaast streeft ze naar hogere eisen voor duurzaamheidsclaims en keurmerken om praktijken zoals greenwashing tegen te gaan.

In de laatste uitzending van Even tot Hier werd er op ludieke manier aandacht besteed aan de nieuwe Telemarketingwet.

Lees ook:

Verder lezen