12 april 2023

Een kijkje in de grootste, splinternieuwe 112-meldkamer van Nederland

De grootste 112-meldkamer van Nederland staat sinds kort in Apeldoorn. Daar zijn dagelijks 450 centralisten van politie, brandweer en ambulance bereikbaar voor inkomende noodtelefoontjes van inwoners van Overijssel en Gelderland.

De nieuwe 112-meldkamer in Apeldoorn voor politie, brandweer en ambulance. Bron: Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland.

Daarmee bedient de meldkamer in Apeldoorn heel Oost-Nederland. Dagelijks komen er zo’n tweeduizend 112-telefoontjes binnen bij de meldkamer. De NOS nam er kort na de opening een kijkje.

Gunstig voor burgers en medewerkers

Dat meerdere meldkamers in Oost-Nederland zijn samengevoegd is gunstig voor burgers en medewerkers, zeggen centralist Frank Meijer en Niels Nijman – hoofd van de meldkamer – tegen de NOS. “De burger heeft hier baat bij, omdat zowel politie, brandweer als ambulance in een groot verband bij elkaar zitten. De samenwerking en wisselwerking tussen de drie diensten gaat sneller. Eén seintje is genoeg als we elkaar snel nodig hebben, waar we voorheen elkaar moesten bellen of iets anders op afstand moesten doen.”

Sterk verouderd

Niels Mijman vertelt dat de oude meldkamers in Oost-Nederland sterk verouderd waren. “Deze nieuwe werkplek is beter voor de centralisten. Dat is ontzettend belangrijk, want zij voeren gesprekken met mensen in nood. Dat moet gebeuren onder goede omstandigheden. Bovendien sluiten we nu aan op de nieuwe landelijke meldkamer-ICT. Dat is goed voor de stabiliteit van de meldkamer, zodat het systeem niet zomaar kan uitvallen.”

De Veiligheidsregio maakte onderstaande video over de nieuwe meldkamer

Verder lezen