Woordenboek

Klantbeleving

Klantbeleving, het woord zegt het al: gaat over de beleving van de klant. Het is het gevoel wat een klant heeft bij een organisatie.

Wat is Klantbeleving?

Klantbeleving, ook wel bekend als Customer Experience (CX), is de optelsom van alle ervaringen en indrukken die een klant opdoet tijdens de gehele klantreis. Van het eerste contactmoment in de presales oriëntatiefase tot aan de aftersales nazorg. Dit kan dus gaan om het bezoeken van een website, het spreken met een klantenservicemedewerker, het bezoeken van een fysieke winkel, het ontvangen van een product of dienst, of bijvoorbeeld het contact bij een klacht of probleem.

Het belang van Klantbeleving

Een positieve klantbeleving leidt tot verhoogde klanttevredenheid, klantloyaliteit en mond-tot-mondreclame. Daarmee heeft het een directe invloed op de bedrijfsresultaten, aangezien tevreden klanten geneigd zijn tot herhaalaankopen. Aan de andere kant kan een negatieve ervaring leiden tot ontevredenheid en het verlies van klanten.

Elementen van een effectieve Klantbeleving

Uit welke elementen bestaat een effectieve klantbeleving?

 • Klantgerichtheid: stel de behoeften en verwachtingen van de klant centraal in alle activiteiten.
 • Consistentie: zorg voor een consistente ervaring over alle kanalen en contactpunten heen.
 • Personalisatie: bied gepersonaliseerde ervaringen, afgestemd op de individuele voorkeuren, behoeften en geschiedenis van de klant.
 • Gemak: maak het aankoop- of contactproces voor de klant zo eenvoudig, soepel en probleemloos mogelijk.
 • Integriteit: betrouwbaarheid en eerlijkheid draagt bij aan het vertrouwen van de klant in de organisatie.
 • Verwachtingen: maak klantverwachtingen waar of overtref deze.
 • Empathie: begrijp wat een klant werkelijk nodig heeft of doormaakt.
 • Reactievermogen: reageer snel en effectief op klantvragen en -problemen.
 • Oplossend vermogen: de mate waarin een probleem met de klant wordt opgelost, is cruciaal voor het herstel van vertrouwen en tevredenheid na een negatieve ervaring.

Hoe meet je Klantbeleving?

Door het meten van de klantbeleving wordt duidelijk hoe klanten interacties met een organisatie ervaren en waar verbeteringen mogelijk zijn. Voor het meten zijn verschillende methoden mogelijk:

Enquêtes en vragenlijsten

Dit is een directe manier om feedback te verzamelen. Klanttevredenheidsscores (zoals Net Promoter Score, Customer Satisfaction Score) bieden kwantificeerbare data over de klantbeleving.

Klantfeedback via social media en reviews

Analyse van klantfeedback op social media en reviewplatforms biedt inzicht in de ongefilterde meningen en ervaringen van klanten.

Klantinterviews

Deze kwalitatieve methode biedt diepgaand inzicht in de klantbeleving. Het helpt om de redenen achter klantgedrag en -meningen te begrijpen.

Mystery shopping

Door anoniem klantinteracties te simuleren of te observeren, ontstaat inzicht in de daadwerkelijke klantervaring.

Analyse van klantinteracties

Het analyseren van klantinteracties via verschillende kanalen, zoals e-mail, telefoon, en chat, kan patronen en trends in klantgedrag aan het licht brengen.

Customer Journey Mapping

Door de klantreis in kaart te brengen, wordt duidelijk waar klanten positieve of negatieve ervaringen hebben.

Data-analyse en sentimentanalyse

Het gebruik van geavanceerde data-analysetechnieken en sentimentanalyse kan helpen om grote hoeveelheden klantfeedback te analyseren en trends te identificeren.

Strategieën voor het verbeteren van Klantbeleving

Klantbeleving is een onderwerp wat continu de aandacht vraagt. Er zijn dan ook verschillende strategieën om het te verbeteren:

 • Actief klantfeedback verzamelen en analyseren.
 • Investeren in training van medewerkers om uitstekende klantenservice te bieden.
 • Technologie gebruiken, zoals CRM-systemen, Artificial Intelligence en sentimentanalyse.
 • Een volledig klantbeeld hebben. Door het koppelen van diverse systemen binnen een organisatie ontstaat een volledig klantbeeld, ook wel 360-graden klantbeeld genoemd.
 • Continu processen evalueren en verbeteren om aan de veranderende klantbehoeften te voldoen.

Conclusie

Klantbeleving gaat om het overtreffen van klantverwachtingen gedurende de hele klantreis. Een positieve ervaring verhoogt klanttevredenheid en -loyaliteit, wat leidt tot herhaalaankopen en positieve mond-tot-mondreclame. Een effectieve klantbeleving bevat verschillende elementen die continu de aandacht vragen om de beste beleving aan klanten te kunnen bieden.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z