4 januari 2024

0800-nummer voor melden discriminatie vertraagd door stoppen telecomleverancier 

Wie melding wil maken van discriminatie via het landelijke gratis telefoonnummer (0800-0880) moet nog enkele dagen extra geduld hebben. Het telecombedrijf dat op 1 januari de discriminatielijn zou activeren is namelijk gestopt. Dat laat het landelijke meldpunt Discriminatie.nl weten in een artikel van NU.nl. Vanaf 9 januari is het telefoonnummer weer bereikbaar. 

Wie melding wil maken op de discriminatielijn via 0800-0880 moet geduld hebben. Het telecombedrijf dat het nummer zou activeren is gestopt.

Discriminatielijn vertraagd

Oorspronkelijk zou het landelijke meldnummer voor discriminatie vanaf 1 januari in werking treden. Alleen, wie op die dag probeerde te bellen naar 0800-0880 kreeg te horen dat het nummer niet bereikbaar was.

Volgens Sjaak van der Linde, de voorzitter van Discriminatie.nl, staakte het bedrijf dat verantwoordelijk was voor het activeren van het 0800-nummer vlak voor Kerst. Vanwege de vakantieperiode was hij hier niet van op de hoogte. Hetzelfde gold voor minstens vier regionale antidiscriminatiebureaus die het landelijke nummer vanaf 1 januari hadden aangekondigd op hun websites.

Het samenwerkingsverband van antidiscriminatiebureaus geeft nu aan dat ze een nieuw bedrijf hebben gevonden om 0800-0880 te activeren. Dit zal nog deze week plaatsvinden.

Drempel verlagen

Meldingen kunnen nog steeds worden gedaan via Discriminatie.nl. Slechts 3 procent van de Nederlanders die discriminatie ervaren, maakt hier melding van. In 2021 voelde daarentegen 11 procent van de Nederlandse inwoners van vijftien jaar of ouder zich gediscrimineerd, wat neerkomt op ruim anderhalf miljoen mensen.

Het gratis 0800-nummer is bedoeld om de drempel te verlagen voor mensen die discriminatie ervaren of waarnemen in hun omgeving. Meldingen kunnen nu al worden gedaan via de website, anoniem via het online formulier op Discriminatie.nl. Als je wel je gegevens achterlaat, zal een medewerker contact met je opnemen voor verdere ondersteuning.

Lees ook: