27 juli 2023

Een AI-chatbot op z’n Achterhoeks? Dit metaalbedrijf heeft het


Een AI-chatbot, maar dan volledig in het Achterhoeks? Look no further: metaalbedrijf Wiegerinck heeft met trots ‘Wilfried’ gepresenteerd. Deze chatbot maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) en is bedoeld om verschillende toekomstige uitdagingen aan te pakken, van vacatures tot klantenservice.

AI-chatbot in het Achterhoeks

In een hartelijke en humoristische stijl, die typerend is voor de streek, heeft Wiegerinck een videoboodschap uitgebracht om mensen aan te moedigen een echt vak te leren, bij voorkeur in de metaalindustrie.

In de video, die zich afspeelt in café Overkamp in Vragender in het jaar 2030, zien we een jongedame nadenken over haar toekomst, terwijl ze geniet van een biertje. Plotseling verschijnt chatbot Wilfried ten tonele. Ondanks enkele pogingen om de chatbot weg te vegen, blijft Wilfried kalm reageren. Uiteindelijk komt hij met een duidelijk advies: “Ach deerne, ik heb het je al vaker gezegd: je moet aan het werk. Word smid!”

Achterhoekse humor bij klantenservice

Het gebruik van AI beperkt zich niet alleen tot deze video, aldus Tim Wiegerinck van metaalbedrijf Wiegerinck in een interview met De Gelderlander. De technologie van AI wordt steeds toegankelijker, en oorspronkelijk was het plan om deze chatbot alleen in te zetten voor het werven van nieuw personeel. Dit blijft nog steeds een concreet doel, maar er zijn veel meer toepassingen te bedenken. Denk bijvoorbeeld aan klantenservice, waarbij klanten op een Achterhoekse wijze met wat humor te woord worden gestaan tijdens eventuele wachtmomenten.

Het bedrijf heeft momenteel een team van vijf medewerkers en is van plan om nog een of meer collega’s aan te nemen. Het feit dat de chatbot-technologie op hun pad is gekomen, wordt als opmerkelijk ervaren. Het is een voorbeeld van nieuwe technologie die je kunt omarmen of vermijden. Desondanks blijft Wiegerinck ervan overtuigd dat er altijd werk zal zijn dat eerlijk handwerk vereist en niet volledig geautomatiseerd kan worden. Maar voor het metaalbedrijf is het inzetten van Wilfried, met zijn Achterhoekse flair, een experiment dat het zeker waard is om te verkennen.