
5 redenen waarom horecapersoneel prima aan de slag kan in klantcontact
Klantcontact is een interessant vakgebied voor horecapersoneel, lezen we in de meest recente Arbeidsmarktmonitor van de Klantenservice Federatie. Van de zogenoemde ‘baanwisselaars’ die medewerker klantcontact worden, komen de meesten uit de horeca. We vroegen ons af: waarom passen horecamedewerkers zo goed in klantcontact? Dit zijn de vijf belangrijkste redenen.

De top 5 baanwisselaars die medewerker klantcontact worden vanuit een ander beroep:
1. Medewerkers bediening horeca
2. Commercieel medewerkers binnendienst
3. Ondersteunende secretariële medewerkers
4. Receptionisten en telefonisten
5. Magazijn-, expeditiemedewerkers en orderpickers.
Bron: Arbeidsmarktmonitor september 2024 van de KSF.
Horecapersoneel zijn wat ons betreft uitstekende klantcontactmedewerkers vanwege een aantal specifieke vaardigheden die ze in hun werk ontwikkelen.
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van horecapersoneel:
1. Proactief inspelen op klantbehoeften
Horecamedewerkers zijn getraind om te anticiperen op de behoeften van gasten, zoals het weten wat ze nodig hebben voordat ze erom vragen. Dit vermogen om de wens van de klant voor te zijn, is cruciaal in klantcontact. Het zorgt namelijk voor een persoonlijke service die klanten waarderen en vertrouwen geeft.
2. Sterke communicatieve vaardigheden
In de horeca is communicatie van groot belang. Medewerkers moeten goed luisteren, vragen stellen – de vraag achter de vraag snappen – en duidelijke informatie geven. Deze vaardigheden zijn ook essentieel in klantcontact, waar duidelijke communicatie en een belangrijke skill is.
3. Empathie en emotionele intelligentie
Horecamedewerkers leren omgaan met verschillende emoties van klanten, van vreugde tot frustratie. Ze ontwikkelen empathie, wat hen in staat stelt om op een persoonlijke manier met klanten om te gaan. En hen uiteindelijk een positieve ervaring te geven.
4. Probleemoplossend vermogen
In de horeca ontstaan vaak onverwachte situaties, daardoor leren medewerkers snel en creatief oplossingen te vinden. Een vaardigheid die ook in klantenservice terugkomt, waar medewerkers vaak onverwachte vragen of problemen moeten oplossen.
5. Loyale klanten opbouwen
Horecamedewerkers zijn getraind om klanten een positieve ervaring te bieden, en zorgen daarmee voor terugkerende klanten en een positieve mond-tot-mondreclame. Dit talent om klantloyaliteit te verhogen is ook waardevol in klantcontact, waar langdurige klantrelaties vaak cruciaal zijn voor succes.
Hiermee verleid je horecapersoneel naar klantcontact
1. Regelmaat
In de klantcontactsector werken medewerkers vaak tijdens standaard kantoortijden, terwijl horecamedewerkers vaak avonden, weekenden en feestdagen werken. Dit kan voor velen aantrekkelijker zijn, omdat het zorgt voor een betere werk-privébalans. Zelfs al kiest een medewerker ervoor om flexibel te werken, is er hoe dan ook duidelijkheid over wanneer een dienst start en eindigt.
2. Minder fysieke belasting
Horecamedewerkers hebben vaak te maken met lange uren staan, zware fysieke inspanning en hoge werkdruk tijdens piekuren. In klantcontact is het werk vaak zittend en minder fysiek belastend.
3. Kansen voor groei en ontwikkeling
De klantcontactsector biedt vaak meer mogelijkheden voor training, ontwikkeling en promotie binnen het bedrijf. Horeca heeft vaak een plattere structuur, waardoor doorgroeimogelijkheden beperkter kunnen zijn.
4. Baanzekerheid
Werken in de klantcontactsector biedt vaak meer werkzekerheid dan de horeca, vooral omdat klantcontact een essentieel onderdeel is voor veel bedrijven in verschillende sectoren. Terwijl horeca afhankelijk kan zijn van seizoensgebonden pieken en economische schommelingen.