6 maart 2025

Gemeenten kiezen voor persoonlijk contact bij schuldhulp

De gemeenten Bergen op Zoom en Utrecht laten zien dat persoonlijk contact onmisbaar is in de dienstverlening aan inwoners met financiële problemen. Beide gemeenten hebben onlangs nieuwe initiatieven gelanceerd om deze inwoners beter te ondersteunen. De maatregelen benadrukken het belang van persoonlijk contact en toegankelijke hulpverlening.

Gemeenten kiezen voor persoonlijk contact bij schuldhulp
Beeld gemaakt met AI

De gemeenten zetten in op persoonlijk contact om inwoners in financiële nood beter te helpen. Met de initiatieven laten ze zien dat persoonlijk contact en toegankelijke hulpverlening cruciaal zijn in het ondersteunen van inwoners met financiële uitdagingen.

Bergen op Zoom: callcenter voor schuldhulpverlening

In reactie op de toenemende schuldenproblematiek heeft de gemeente Bergen op Zoom besloten extra middelen vrij te maken voor schuld- en armoedebestrijding. De gemeente reserveert hier dit jaar 165.000 euro voor, meldt PZC. Dat geld gaat onder andere naar de versterking van het callcenter. De inzet van dit callcenter, waar inwoners met financiële zorgen terechtkunnen voor directe ondersteuning en advies, is een belangrijk onderdeel van deze aanpak.

Mensen met schulden trekken uit schaamte vaak niet zelf aan de bel. Dankzij het callcenter kunnen deze inwoners nu actief benaderd worden voor hulp of ondersteuning. Wethouder Dominique Hopmans ziet al resultaat, vertelt hij in het artikel. “Met het callcenter bereiken we twee keer zoveel mensen. Hierdoor worden niet alleen meer mensen bereikt, maar ook sneller geholpen, vooral de groep met zorgwekkende financiële problemen.”

Het initiatief moet ervoor zorgen dat inwoners met geldproblemen sneller en beter geholpen worden.

Utrecht: minder papierwerk, meer menselijk contact bij bijstandsaanvragen

Ook de gemeente Utrecht kiest bewust voor meer menselijk contact. De gemeente test sinds kort een nieuwe aanpak om het aanvragen van een bijstandsuitkering makkelijker te maken. In een lopende pilot worden traditionele papierstromen vervangen door persoonlijke gesprekken, waarin aanvragers hun situatie direct met een medewerker kunnen bespreken. Dit moet de aanvraagprocedure versnellen: van de huidige 8 tot 13 weken naar ongeveer één week, meldt DUIC. Inwoners voelen zich dankzij de persoonlijke gesprekken veel meer gehoord en gesteund.

Deze mensgerichte aanpak is een van de manieren waarop de gemeente wil zorgen dat inwoners van Utrecht voldoende inkomen hebben om van te leven. Het aanvragen van een uitkering is namelijk niet voor iedereen makkelijk en kan veel stress geven.

Bronnen: PZC en DUIC

Verder lezen