Excellente dienstverlening in Amsterdam: score van 8 uit 10
Amsterdam schittert in haar dienstverlening met een indrukwekkende score van 8 uit 10, volgens de ‘Staat van de Uitvoering Dienstverlening’. De gegevens belichten de prestaties van de stad in 2022, inclusief diensten die via de stadsloketten, het Contact Center en online worden aangeboden.
Amsterdamse dienstverlening: het belang van uitmuntende diensten
Wethouder Hester van Buren (Dienstverlening) benadrukt het belang van kwaliteitsdiensten als het visitekaartje van de gemeente. “We streven naar een snelle en effectieve afhandeling van vragen en verzoeken. Dat is waarom we blijven werken aan de digitalisering, humanisering en efficiëntie van onze diensten,” aldus van Buren.
Het succes van stadsloketten
In 2022 verwelkomden de stadsloketten meer dan 557.000 bezoekers. Ondanks de coronapandemie zagen de loketten een stijging in het bezoekersaantal, voornamelijk van mensen die een nieuw paspoort of rijbewijs nodig hadden. De inschrijving van Oekraïense personen zorgde voor een toename van 9.000 bezoekers.
Contact Center Amsterdam: bereikbaarheid en dienstverlening
De stad Amsterdam ontving in 2022 ongeveer 1,5 miljoen telefoontjes. Het grootste deel van deze oproepen werd gericht aan het centrale informatienummer 14 020. Met een gemiddelde wachttijd van slechts 1,22 minuut, kreeg de dienstverlening een beoordeling van 8,2 uit 10. Het Contact Center speelde een cruciale rol in het beantwoorden van vragen over afspraken bij de stadsloketten, parkeren, inschrijving van internationale studenten en Oekraïners, de energietoeslag en belastingen.
Digitale dienstverlening: de groei van online aanvragen
Er kunnen steeds meer zaken online worden geregeld. De website van de stad, Amsterdam.nl, genoot in 2022 26,5 miljoen bezoeken, een toename van 2 miljoen ten opzichte van het voorgaande jaar. Het digitale portaal Mijn Amsterdam werd voornamelijk gebruikt voor het inzien van persoonlijke gegevens en informatie over de Stadspas.
Klachten en meldingen: de rol van sociale media
Met ongeveer 2.000 berichten per week via WhatsApp en social media, zagen we in 2022 minder klachten over de openbare ruimte. Het aantal meldingen was 372.518, dat 35.000 meldingen minder dan het jaar ervoor betekende. De klachten gingen voornamelijk over het bewaren van afstand en afvalbeheer.
Bron: Amsterdam.nl