26 juni 2024

Eurocommissaris aan rest van de wereld: ‘Succes met Apples AI-functies’

De Europese Commissie en Apple schrijven weer een nieuw hoofstuk aan hun toch al moeizame relatie. Apple wacht namelijk met de komst van nieuwe AI-toepassingen in Europa. Het bedrijf ziet daarvoor voorlopig geen ruimte door de Europese concurrentiewetgeving. Volgens Apple leidt de Digital Markets Act (DMA) tot veiligheidsrisico’s rondom privacy, databescherming en concurrentie.

apple logo on glass window

Waakzaam

De nieuwe DMA-wetgeving is volgens de Europese Commissie nodig om de macht van techbedrijven te beteugelen en concurrentie op de markt aan te jagen. Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) denkt dat Apple zich verschuilt achter de uitspraak over risico’s, om niet aan de regels rondom concurrentie te hoeven voldoen. Volgens Vestager wil Apple simpelweg niet meewerken aan een eerlijke markt bij het toevoegen van nieuwe AI-toepassingen aan zijn producten. “Blijkbaar maakt het Apple niet uit om in andere gebieden concurrentieverstorend te werken”, zei ze maandag tijdens een bijeenkomst rond de DMA in Amsterdam. “Zo lees ik hun beslissing. Als Apple de DMA nodig heeft om nog eens twee keer na te denken voordat het AI integreert, dan wens ik de rest van de planeet veel succes.” Ze vindt dan ook dat iedereen buiten Europa waakzaam moet zijn voor Apples nieuwe AI-functies.

Even wachten op Apple AI-functies

Klanten die zitten te wachten op de nieuwste Apple AI-functies voor iPhone moeten dus nog even wachten. Apple wil met AI onder meer spraakassistent Siri verbeteren. Verder kunnen gebruikers met kunstmatige intelligentie emoji’s maken op basis van een korte tekst. Naast nieuw AI-toepassingen zegt Apple ook iPhone Mirroring en SharePlay Screen Sharing, waarmee je schermen kunt delen, voorlopig niet uit te brengen in Europa.

Verder lezen