Welk ziekenhuis past het beste bij me?

Welk ziekenhuis past het beste bij me?

by Klantcontact
9 oktober 2018

Wie wil weten welke kwaliteit een specifiek ziekenhuis levert, of ziekenhuizen met elkaar wil vergelijken, kan vanaf nu terecht op Ziekenhuischeck.nl. Deze nieuwe site levert de kwaliteitscijfers van 82 ziekenhuizen in Nederland. Ziekenhuischeck.nl is een gezamenlijk initiatief van alle ziekenhuizen in het land.

Volgens voorzitter Yvonne van Rooy van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zetten de ziekenhuizen met deze site een volgende stap in het beschikbaar maken van keuze-informatie. “Door kwaliteitsinformatie van ziekenhuizen op één site te kunnen bekijken en vergelijken, weten patiënten nog beter waar ze aan toe zijn.”

Aanbod en kwaliteit

Ziekenhuizen verschillen, in aanbod van zorg maar ook in kwaliteit. Door inzicht te geven in hun kwaliteitsgegevens, bieden de huizen waardevolle keuze-informatie voor een groot aantal behandelingen. Ziekenhuizen kunnen per behandeling met elkaar worden vergeleken, ook geeft de website informatie over de samenwerking tussen ziekenhuizen, want niet alle ziekenhuizen verrichten dezelfde ingrepen.

De ziekenhuizen zijn onderverdeeld naar provincie en naar behandeling, variërend van een amandelontsteking, diverse vormen van kanker, tot aan veelvoorkomende behandelingen als een staaroperatie.

Mening

Ziekenhuizen vragen regelmatig de mening van patiënten. Op deze manier kunnen zij de zorg steeds verder verbeteren. Daarnaast wordt er iedere twee jaar een landelijk onderzoek gedaan naar wat mensen in Nederland vinden van hun ziekenhuis. Het landelijke onderzoek wordt uitgevoerd door Newcom Research & Consultancy, in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Ruim 12.000 (potentiële) patiënten is gevraagd wat zij vinden van ziekenhuizen, die zij de afgelopen twee jaar ten minste één keer hebben bezocht. Voor het onderzoek is de volgende vraag gesteld: ‘Als u uw ziekenhuis met een algemeen rapportcijfer mag beoordelen, welk cijfer geeft u dan?’

Kwaliteitsindicatoren

Ieder ziekenhuis kan een toelichting geven op Ziekenhuischeck.nl, om patiënten inzicht te geven in de achtergrond van de cijfers. Waarom is een uitkomst hoger of juist lager? De cijfers zijn afkomstig van kwaliteitsindicatoren die ziekenhuizen wettelijk verplicht moeten aanleveren aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en Zorginstituut Nederland. Deze cijfers worden ook door artsen en ziekenhuizen zelf gebruikt om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Lees ook ZIEKENHUISPATIËNTEN VERRAST DOOR BIJKOMENDE KOSTEN

 

Customer Experience
Top