Twee derde van ouderen positief over spraaktechnologie

Twee derde van ouderen positief over spraaktechnologie

by Klantcontact
7 februari 2020

Een op de vijf ouderen heeft al met spraaktechnologie kennisgemaakt en twee derde van de respondenten is positief over spraaktechnologie. Deze laatste groep geeft aan dat ze met de hulp van spraaktechnologie langer onafhankelijk zijn en er daarom graag gebruik van willen maken. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van Project Zilver, een samenwerking van Novum (het innovatielab van de Sociale Verzekeringsbank), Google, Achmea, ondernemer Maarten Lens-FitzGerald en ANBO, de Algemene Nederlandse Ouderenbond.

Spraaktechnologie biedt kansen voor ouderen

project zilver

Foto: Vera Diepeveen

In het Project Zilver is onderzocht hoe slimme spraaktechnologie ouderen kan helpen in hun dagelijks leven. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat ouderen graag met spraaktechnologie aan de slag gaan. Sterker nog: zij geven aan dat het kansen biedt om hun leven beter en leuker te maken.

Het onderzoek bestond uit twee delen: een enquête waar 3.450 ouderen aan deelnamen en een dagboek-onderzoek onder veertien ouderen die thuis een Google Home hebben gebruikt en hun ervaringen bijhielden. De respondenten die de Google Home hebben getest zijn blij met de geluidskwaliteit, de ‘goedemorgen-service’, de geheugensteuntjes, de agendafunctie en de mogelijkheid om een boodschappenlijstje te maken.

Informatie ontsluiten en 112 bellen

De respondenten hebben aangegeven dat ze graag willen dat er meer kan met de Google Home; bijvoorbeeld bellen naar het noodnummer 112. Daarnaast is een uitbreiding van het opvragen van informatie zeer gewenst, bijvoorbeeld van bus- en treintijden (iets dat ondertussen ook al mogelijk is). Opvallend veel ouderen zien de Google Home bijna als een huisgenoot. Zij geven aan dat het gebruik van de smart speaker zorgt voor gezelligheid, gemak, vermaak en een groter gevoel van veiligheid. Wel geven respondenten aan dat ze het liefst de techniek via hun eigen woorden willen aansturen in plaats van met vaste commando’s.

Atie Schipaanboord van ANBO stelt dat veel informatie van gemeenten, banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen digitaal is geworden. Soms is informatie daardoor lastig bereikbaar voor ouderen. Volgens haar kan spraaktechnologie helpen om ervoor te zorgen dat ouderen gemakkelijker informatie kunnen opvragen.

Het doel van Project Zilver is het doen van onderzoek, het realiseren van kennisdeling en het ontwikkelen van initiatieven die het leven van ouderen verbeteren met behulp van spraaktechnologie. Het eerste onderzoek met 3.450 respondenten werd in 2019 uitgevoerd.

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top