Nederland goed gepositioneerd voor thuiswerken

Nederland goed gepositioneerd voor thuiswerken

by Klantcontact
17 maart 2020

De Benelux is wereldwijd koploper thuiswerken. Dit blijkt uit onderzoek onder meer dan 700.000 werknemers. Voor wat betreft Nederland blijkt uit deze cijfers dat slechts 38% van de kantoormedewerkers geen ervaring heeft met thuiswerken. Ter vergelijking: wereldwijd ontbreekt het meer dan de helft (52%) van de respondenten aan dergelijke ervaring.

De vraag is of Nederland hierdoor ook beter dan andere Europese landen op thuiswerken is voorbereid. Nu Covid-19 door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO tot pandemie is betiteld, hebben veel grote organisaties hun maatregelen genomen. Zo werden externe afspraken en events al afgelast en worden veel werknemers nu ook verplicht om vanuit huis te werken. Dit alles om de uitbraak te beteugelen en de medewerkers te beschermen.

Dit heeft tot gevolg dat bedrijven zich schrap moeten zetten voor verminderde productiviteit en innovatie. Van de werknemers die af en toe vanuit huis werken, doet 79% dit doorgaans slechts één dag per week of minder. Bovendien heeft maar 41% van de thuiswerkers een speciale werkruimte.

Ook blijkt uit de cijfers dat slechts 1% van alle medewerkers wereldwijd normaliter meer dan vier dagen per week vanuit huis werkt. Bij deze groep worden de risico’s van het thuiswerken dan ook goed inzichtelijk; deze werknemers scoren een stuk lager op zaken als saamhorigheidsgevoel (-11,8%), sociale interactie (-10,3%), kennisoverdracht (-10,0%) en het leren van anderen (-5,0%).

De Leesman methodiek, die meer dan 90 indicatoren in de werkomgeving onderzoekt, laat zien hoe de werkomgeving werknemers ondersteunt en hoe dit de persoonlijke en teamproductiviteit, de kennisoverdracht en de mate van trots op de organisatie beïnvloedt. Om ook de werkomgeving thuis goed te onderzoeken heeft Leesman nu een nieuwe module ontwikkeld die inzoomt op de wijze waarop de thuisomgeving dit alles ondersteunt. De huidige crisis zal het werkgedrag mogelijk blijvend veranderen.

Gideon van der Burg, MD Benelux van Leesman: “Thuiswerken wordt de komende tijd ongewild een interessant experiment. We weten steeds beter hoe werkomgevingen de effectiviteit van werknemers beïnvloeden, maar hebben aanzienlijk minder inzicht in de manier waarop werknemers en teams presteren als ze in omgevingen moeten werken die zijn ontworpen om in te leven en niet om in te werken. Het is daarom belangrijk dat organisaties ook dat deel van de werkomgeving inzichtelijk krijgen, zodat zij hun werknemers beter kunnen ondersteunen.”

Onafhankelijk onderzoeksbureau Leesman is met inmiddels meer dan 739.443 respondenten verdeeld over 4.900 gebouwen verantwoordelijk voor de Leesman Index, wereldwijd de grootste benchmark voor het meten van de effectiviteit van werkomgevingen.

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top