Makkelijker treinreizen met bankpas

Makkelijker treinreizen met bankpas

by Klantcontact
8 januari 2019

De NS zoekt per direct testreizigers die willen betalen met hun bankpas of creditcard, in plaats van de OV-chipkaart. De proef gaat over twee weken van start en duurt een half jaar. Op de stations tussen Leiden Centraal en Den Haag checken deelnemers dan met hun eigen contactloze bankpas of creditcard in en uit bij een NS-poort of paal. Nog handiger, meent de vervoerder.

Want een bankpas of creditcard zit in ieders portemonnee. Een aparte OV-chipkaart aanschaffen is hierdoor overbodig, net als vooraf saldo laden of een kaartje kopen. Reizigers checken met hun betaalkaart in en uit zoals zij met een OV-chipkaart gewend zijn.

Gemaakte reiskosten worden ‘s nachts verwerkt na de reisdag en afgeschreven via de eigen bank. Tijdens de proef is op de stations tussen Leiden en Den Haag minstens één poortje of paaltje geschikt gemaakt voor reizen met de betaalkaart. Deze zijn herkenbaar aan het ‘contactloos betalen’- logo.

Inzicht via app

Deelnemers krijgen tijdens de proef via een app op hun smartphone inzicht in alle gemaakte reizen en bijbehorende kosten. In deze proef wordt de techniek eerst zorgvuldig getest. Daarnaast worden de ervaringen van deelnemers onderzocht, om op basis van hun ervaringen mogelijke verbeteringen door te voeren.

Deelname is mogelijk voor reizigers die beschikken over een contactloze bankpas van ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank of RegioBank of een contactloze creditcard van Mastercard of VISA uitgegeven door ICS (International Card Services). Alle deelnemers aan de proef reizen met hun betaalkaart in de 2e klas, vol tarief.

Innovatieprogramma

Voor een eventuele landelijke invoering van reizen met de betaalkaart, zijn ingrijpende aanpassingen nodig bij alle vervoersbedrijven, Translink en alle banken. De nieuwe manier van betalen maakt onderdeel uit van het Innovatieprogramma OV-betalen van de Coöperatie OV-bedrijven en Translink.

Lees ook TABLET VERBETERT KLANTENSERVICE EN WINKELERVARING

Technologie
Top