Hays: mismatch op de arbeidsmarkt groeit

Hays: mismatch op de arbeidsmarkt groeit

by Klantcontact
11 februari 2019

Vaardigheden van professionals sluiten minder goed aan op de vraag naar skills vanuit werkgevers ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit de Global Skills Index van recruitmentorganisatie Hays. Het indexcijfer ging van een 5.3 naar een 5.9. Dat is hoger dan de norm (5). De trend is niet alleen in Nederland zichtbaar. Buurlanden België en Duitsland ervaren de minste problemen, maar ook daar is een stijgende lijn zichtbaar.

Verder blijkt uit de Global Skills Index dat Nederlandse opleidingen steeds minder goed in staat zijn om aan te sluiten op de behoeften van de arbeidsmarkt. Het indexcijfer hiervoor steeg van 4.7 naar 4.8. Dit betekent dat het onderwijssysteem minder flexibel is geworden om de veranderingen bij te benen en waar nodig aanpassingen te doen. In verhouding met andere Europese landen doet Nederland het echter nog relatief goed.

De meest gewilde profielen zijn nog steeds Software Engineers en Account Managers. Net als vorig jaar staan zij in de top 5. Daarnaast is er een grote vraag naar Project Leads, Customer Service professionals en werkvoorbereiders in de bouw. Deze krapteberoepen zullen ook dit jaar in vraag toenemen.

De Hays Global Skills Index is ontwikkeld in samenwerking met Oxford Economics en schetst ontwikkelingen op de arbeidsmarkt wereldwijd. De index is gebaseerd op verschillende onderzoeken en analyseert de situatie van 33 landen tot en met Q2 van 2018.

Human Resources
Top