Grapperhaus wil achterdeur in WhatsApp

Grapperhaus wil achterdeur in WhatsApp

by Klantcontact
5 november 2019

Justitieminister Ferd Grapperhaus wil dat chatdiensten als WhatsApp een ‘achterdeur’ inbouwen. Als er iets verdachts gebeurt, moet justitie de sleutel kunnen opvragen om een gesprek te kunnen inzien, zo vindt Grapperhaus. In tegenstelling tot de minister vindt het kabinet nog steeds dat het inperken van de versleuteling van chat- en berichtendiensten “onwenselijk” is. De sleutel van zo’n ‘achterdeur’ zou in verkeerde handen kunnen vallen. De minister vooral “dat er een gesprek op gang komt over de balans” tussen privacy en de aanpak van online kinderporno en andere ernstige internetcriminaliteit.

Een vergelijkbare discussie speelde enkele jaren geleden in de VS, toen Apple in conflict kwam met het U.S. Federal Bureau of Investigation (FBI) over toegang tot vergrendelde iPhones, onder meer in het kader van een schietpartij in San Bernardino (met 14 doden). Een rechter vroeg Apple om de FBI te helpen bij het unlocken van het toestel van de verdachte. Apple weigerde de FBI te helpen. Enige tijd later wist de FBI de iPhone toch te kraken.

De uitkomst van de discussie over encryptie en vergrendeling van data, software en hardware kan gevolgen hebben voor de privacy van consumenten en burgers. Die gebruiken WhatsApp (en andere berichtendiensten) volop voor het doorsturen van vertrouwelijke informatie. Bij WhatsApp speelt mee dat de gegevens in de Amerikaanse cloud staan.

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top