Gemeenten moeten inzet WhatsApp mogelijk stoppen

Gemeenten moeten inzet WhatsApp mogelijk stoppen

by Klantcontact
7 september 2017

7 september 2017 – 53 gemeenten die via WhatsApp burgers te woord staan moeten in de toekomst mogelijk overstappen naar een ander communicatiemiddel. Dat bericht vakblad Binnenlands Bestuur.

WhatsApp probeerde eerder gemeenten Den Haag en Delft tegen te houden met het gebruik van de app. Inmiddels wordt er juridisch onderzoek gedaan en overweegt Den Haag alternatieven die over dezelfde functionaliteiten beschikken. De Telegraaf schreef vorige week dat WhatsApp niet ingezet mag worden voor commerciële doeleinden. De dienst is alleen voor persoonlijk gebruik. Whatsapp blokkeerde Delft en Den Haag een tijdje, tot Den Haag met een nieuwe leverancier in zee ging en de dienst toch voortzette. ICT-jurist Mathieu Paapst stelt in reactie tegenover Binnenlands Bestuur dat WhatsApp volgens hem wel degelijk commercieel mag worden ingezet, maar dat er andere juridische problemen spelen.

Die liggen volgens Paapst in het feit dat voor een overheid geldt dat ze te maken hebben met het uitdrukkelijke verbod in de voorwaarden dat WhatsApp niet mag worden gebruikt voor de toegang tot hulpdiensten, aanbieders van hulpdiensten of informatiediensten voor openbare veiligheid. De gemeente heeft juist daar een wettelijke rol. Volgens Paapst wil WhatsApp uitsluiten dat zij op een of andere wijze verantwoordelijk kan worden gesteld indien er in de cruciale communicatie tussen burger en overheid iets misgaat of niet werkt.

Den Haag gaat op zoek naar alternatieven zoals Facebook Messenger en Signal, aldus Binnenland Bestuur, maar wil ook met andere gemeenten onderzoeken hoe er toch wetmatig gebruik kan worden gemaakt van WhatsApp. De gemeente zal volgend jaar een ‘MijnDenHaag-app’ lanceren. Daar kan mogelijk een chatfunctie op worden geïnstalleerd. Volgens Paapst speelt er bij het gebruik van Whatsapp door gemeenten meer problematiek. De gegevens van Whatsapp worden gedeeld met Facebook en komen onder de zeggenschap van andere landen te liggen, waaronder de Verenigde Staten. Het feit dat veel burgers voor de onderlinge communicatie van burger tot burger kiezen voor WhatsApp, maakt volgens Paapst niet dat het middel daarmee geschikt is voor communicatie met de overheid.

 

Customer Experience
Top