FNV verwijt VWS opnieuw onderbetaling uitzendkrachten coronalijnen

FNV verwijt VWS opnieuw onderbetaling uitzendkrachten coronalijnen

by Klantcontact
2 februari 2021

Vakbond FNV vraagt opnieuw aandacht voor de betaling van medewerkers in het bron- en contactonderzoek en het inplannen van coronatesten en vaccinaties. De bond vindt dat deze medewerkers worden onderbetaald en uit dat verwijt aan de uitbesteder, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Volgens de bond lopen de circa 6.000 medewerkers die via Teleperformance werken, op jaarbasis 7400 euro mis ten opzichte van hun collega’s bij de GGD. Bovendien bouwen deze medewerkers geen pensioen op. De bond wil dat minister Hugo de Jonge van VWS verantwoordelijkheid neemt om dit verschil weg te nemen, aldus diverse media vandaag.

Tuur Elzinga FNVFNV stelt dat de ingehuurde medewerkers net onder de 10 euro bruto per uur verdienen en hun eigen laptop ter beschikking moeten stellen. Wanneer ze uitgelogd zijn (bij plaspauzes of bij storingen in de IT-systemen) zouden ze niet worden uitbetaald. Tuur Elzinga (foto), voorzitter van FNV vindt de arbeidsvoorwaarden “oneerlijk, gênant en onbeschoft.”

Uit vacatureteksten kan worden opgemaakt dat het salaris juist is, maar dat er op zondag 15 euro wordt uitbetaald. FNV meldt niet dat de inhuur van medewerkers via enkele grote uitzendbureaus (waaronder Randstad, Young Capital, Olympia) verloopt, die ook kosten rekenen voor werkgeverslasten, werving en selectie en marge.  Overigens is dit de tweede keer dat vakbond FNV het media opzoekt met deze boodschap. In juni vorig jaar riep de bond VWS al op om in actie te komen in verband met de arbeidsvoorwaarden.

Medewerker voor de coronatestlijn verdienen 10 euro per uur (zondag 15 euro per uur). Er wordt een opleiding op minimaal MBO4 niveau gevraagd en voldoende beheersing van het Engels. Er wordt 10 euro per uur betaald (op zondag 15 euro). Ervaring met klantcontact is een voordeel, maar geen harde eis. Na een online sessie is er een training van anderhalve dag. De trainingstijd wordt alleen vergoed als de training met goed gevolg wordt afgerond. Medewerkers moeten zelf zorgen voor een thuiswerkplek en een 15 inch Windows 10 laptop. De werktijden zijn van maandag t/m zondag tussen 08.00-20.00uur. Binnen deze tijden wordt van medewerkers verwacht dat ze flexibel inzetbaar zijn.

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top