Coronalijnen: België schaalt af, Nederland schaalt op

Coronalijnen: België schaalt af, Nederland schaalt op

by Klantcontact
29 juni 2020

Niet alleen de coronamaatregelen worden versoepeld, ook de operaties rondom de coronalijnen voor het contactonderzoek worden bijgesteld. Het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid bouwt het aantal contactonderzoekers verder af tot 150. In Nederland wordt geanticipeerd op een mogelijke tweede golf.

Voorafgaand aan de start van het Vlaamse contactonderzoek werd nog aangegeven dat er voor de operatie in Vlaanderen 1.200 medewerkers nodig waren, Hiervoor schakelde de Vlaamse overheid begin mei een consortium van vier contactcenters, adviesbureau KPMG en ziekenfondsen in om op zeer korte tijd 1.200 contactonderzoekers op te leiden. Op 11 mei gingen uiteindelijk 700 onderzoekers aan de slag, maar een tweetal weken later waren dat er nog 450. Deze groep voerde per dag zo’n 300 calls uit.

Door het geringe aantal besmettingen dat gemeld wordt, is het agentschap Zorg en Gezondheid gestart met onderhandelingen over een verdere daling van het aantal contactonderzoekers. Wel wil de Vlaamse overheid een soort basisbezetting aanhouden, waarmee een eventuele opleving van het virus gemakkelijk opgevangen kan worden.

De betrokken contactcenters, die allemaal een deel van de bezetting leveren, zullen dus medewerkers naar huis moeten sturen. CallExcell in Sint-Truiden, dat zo’n 150 onderzoekers probeerde te werven, probeert het aantal ontslagen te beperken.

In Nederland is het beeld anders. De regionale GGD’en staan op scherp en werven waar nodig. GGD Hollands Noorden heeft bijna honderd tijdelijke werknemers (veertig voltijdsbanen) aangetrokken om te assisteren bij het uitvoeren van coronataken. Het gaat om medewerkers die gaan helpen bij bron- en contactonderzoek, in het callcenter en in de teststraten in Alkmaar en Zwaag. Als argument wordt aangegeven dat Corona heeft nog minimaal een jaar de volledige aandacht nodig heeft en dat de GGD’en zich voorbereiden op een tweede golf.  De Nederlandse GGD’en worden ondersteund door onder andere de landelijke alarmcentrales.

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top