Callcenters bron van illegale handel WhatsApp-data

Callcenters bron van illegale handel WhatsApp-data

by Klantcontact
23 juni 2020

De namen, adressen en 06-nummers van tienduizenden vijftigplussers worden door criminelen doorverkocht voor WhatsApp-fraude. De gegevens komen met name uit callcenters, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Sommige callcenters handelen de telefoontjes van tientallen bedrijven af en hebben daardoor toegang tot een schat aan informatie. Volgens RTL Nieuws komen de gegevens voor een groot deel uit callcenters die energiecontracten verkopen.

De persoonsgegevens worden in de vorm van lijsten aangeboden, vaak aangevuld met informatie over de kinderen, zoals hun naam, profielfoto en socialmedia-profielen. Hoe uitgebreider een lijst met ‘verse leads’ is, hoe meer ze opleveren: tussen de 25 cent en 2 euro per potentieel slachtoffer. De prijzen die worden betaald voor deze lijsten met klantgegevens kunnen lopen soms wel op tot 1000 euro.

FNV-bestuurder Elly Heemskerk wijst naar het loon van callcentermedewerkers als een van de oorzaken van de criminele activiteiten: “Als je elke maand krap bij kas zit omdat je zo weinig salaris krijgt, dan is een extraatje erg aantrekkelijk.”

Ronald van Schijndel, voorzitter van de Werkgeversvereniging voor Facilitaire Contactcenters (WFC) reageert geschokt: “Ik kan me er niks bij voorstellen dat dit gebeurt. Contactcenters zijn professionele organisaties waarbij security hoog in het vaandel staat.”

Van Schijndel wijst erop dat er strikte protocollen bestaan voor gevallen waarbij misbruik wordt gemaakt van bedrijfdata. Daarnaast is de  omgeving waarin gewerkt wordt, beveiligd vanuit opdrachtgevers en de contactcenterbedrijven zelf. Samen wordt hard gewerkt aan het maximaal garanderen van security. “Een Excelbestand met persoonsgegevens downloaden zou niet moeten kunnen en gegevens verkopen is volstrekt ontoelaatbaar.”

Eerder beklaagde de FNV-bestuurder zich nog over de strenge controle op contactcentermedewerkers.

(Bron: RTL Nieuws)

 

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top