Callcenter als spil in frauduleuze fundraising

Callcenter als spil in frauduleuze fundraising

by Klantcontact
5 juni 2019

Een Spaanse bende die jarenlang grote sier maakte met minstens 5,5 miljoen euro aan donaties voor onder meer onderzoek naar kinderkanker is opgerold in de stad Zaragoza. Dat bericht Het Laatste Nieuws.

Vijf personen zijn opgepakt, nieuwe arrestaties worden niet uitgesloten, maakte de politie zaterdag bekend. De bende deed zich voor als een reguliere hulporganisatie met de naam Liga Nacional contra el Cáncer Infantil. Een door hen bekostigd veertigkoppig tellend callcenter was de spil van de organisatie. Na een inval stelt de politie dat de medewerkers niet op de hoogte waren van de fraude en te goeder trouw waren. Linceci verzamelde op vier jaar tijd minstens twee miljoen euro aan donaties. De fraudeurs hielden vijf jaar geleden ook een andere nep-hulporganisatie boven de doopvont. ‘Bomberos Unidos Sin Fronteras’ oftewel ‘Brandweermannen Zonder Grenzen’. Het geschonken geld ging zogezegd naar de opleiding van vuurbestrijders in ontwikkelingslanden. Met succes: er kwam meer dan drie miljoen euro binnen. De fraudeurs zagen het ook internationaal. Zeker 300.000 euro werd gebruikt om een soortgelijk callcenter in het Zuid-Amerikaanse land Peru op te zetten.

Het verkregen geld naar de aankoop van appartementen, dure reizen en etentjes in de beste restaurants in en rond Zaragoza. Een wagenpark van tien auto’s is in beslag genomen. Verschillende bankrekeningen zijn bevroren.

Customer Experience
Top