Leiderschap = Kitesurfen

by Klantcontact

Leiderschap = Kitesurfen

by Klantcontact

by Klantcontact

Leiderschap; het is een makkelijk woord, je hoort het vaak maar wat betekent dit eigenlijk?

Liggend op mijn bedje in de zon aan de kust van Corralejo, heb ik een fantastisch uitzicht op de vele kitesurfers van vandaag. Ze intrigeren mij….en het waarom is duidelijk. Ze hebben de leiding en controle over hun handelen, denken en doen. Voordat ze het board opstappen hebben ze hun materiaal uitvoerig gecheckt , een wetsuit aangetrokken en gekeken hoe de wind staat. Dit in combinatie met de stroom van de zee en de golfslag, want wind betekent snelheid en soms ook gevaar. Ze scheren over het water en maken daarbij prachtige sprongen. Ze weten elkaar feilloos te ontwijken en de badgasten….daar vliegen ze in een wijde boog omheen. Ik zie controle, power, inschattingen maken, snelle analyses, verantwoording nemen, de uitdaging aangaan en dit alles met een grote funfactor. En, als ik heel goed luister geven ze elkaar feedback en complimenten.

Dit doet mijn denken aan ons vak en onze branche. Als leidinggevende binnen Customer Service organisaties ben jij het schaap met de vijf poten. Is geen dag hetzelfde, moet je meerdere malen per dag een besluit kunnen en durven nemen wat altijd ergens impact op heeft. Je hebt power nodig om medewerkers en hoger management te overtuigen, gaat confrontatie niet uit de weg en moet binnen een ‘split second’ de analyse kunnen maken om besluiten door te voeren of voor te leggen aan jou management. Dit alles gelardeerd met een gezonde dosis humor, want tenslotte ben jij de gangmaker, is er voor iedereen een luisterend oor, weet jij wanneer je sommige situaties maar beter kunt vermijden en sta jij waar jij voor staat. Heel soms, is dat op eenzame hoogte want niet altijd kan jij iedereen tevreden houden.

En dat brengt mij weer terug bij de kitesurfers van vandaag. Het zijn geboren leiders, net als jij binnen je eigen vakgebied. Balancerend op een board, de verantwoordelijkheid nemen in de keuze’s die je maakt en vooral plezier hebben in wat je doet. Ik wens jou veel leiderschapskwaliteiten toe.

Ik zie lef, controle, inschattingen, power energie, snelheid, oplettendheid, snelle analyse controle confrontatie aangaan funfactor.

Yolanda Veenendaal

 

Human Resources

One Comment

  1. strak verhaal, mooie metafoor, sluit me erbij aan en zie dat dit op meer terreinen van toepassing waar leiderschap van belang is, heeft daarmee een universeel teintje.

Comments are closed.

Top