14 augustus 2024

Bankspoofing: Hoe criminelen nog steeds slachtoffers maken met banknummers

Banken en telecombedrijven verzekeren dat het niet langer mogelijk is. Toch lukt het criminelen nog altijd om met vervalste telefoonnummers van banken te bellen. Onderzoek door de NOS laat zien dat bankspoofing, waarbij oplichters zich voordoen als bankmedewerkers, nog steeds slachtoffers maakt, ondanks diverse maatregelen.

Banken en telecombedrijven zeggen dat het niet meer kan: bankspoofing. Toch maken criminelen nog altijd slachtoffers.
Banken en telecombedrijven zeggen dat het niet meer kan: bankspoofing. Toch maken criminelen nog altijd slachtoffers. Foto: Annette Fischer / Unsplash

‘Het nummer klopte gewoon’

Iris Kooger werd slachtoffer van bankspoofing en vertelt bij de NOS dat haar ervaring als ‘een soort hypnose’ voelde. “Ik was al eens eerder gebeld door oplichters, maar ik hing altijd meteen op. Ik weet niet waarom ik dit keer toch bleef luisteren. Ze lieten me op de website van ING kijken, en het nummer klopte gewoon,” vertelt Iris. Uiteindelijk werd ze overtuigd om software te installeren op haar computer.

Mike, een ander slachtoffer, had aanvankelijk zijn twijfels toen het nummer niet exact overeenkwam met dat van zijn bank, ABN Amro. Maar toen hij werd teruggebeld met een ander nummer dat wel klopte, verdween zijn argwaan. “Ze wisten zelfs mijn e-mailadres en bankrekeningnummer,” zegt Mike, die uiteindelijk ook zijn volledige spaargeld verloor.

Nog niet waterdicht

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) benadrukt dat banken constant werken aan technische oplossingen om spoofing te voorkomen. Ondanks de inspanningen blijkt uit het NOS-onderzoek dat de beveiliging nog niet waterdicht is. De NVB waarschuwt klanten dan ook om extra alert te blijven en geen software te installeren op verzoek van zogenaamd bankpersoneel.

Forse toename van bankspoofing

Volgens de Fraudehelpdesk is er dit jaar een forse toename van het aantal slachtoffers van spoofing. Banken spreken juist van een daling. Ze zeggen er alles aan te doen om spoofing tegen te gaan, via diverse tools en waarschuwingen aan klanten voor neptelefoontjes. In samenwerking met telecomproviders zorgden banken ervoor dat hun nummers niet meer misbruikt kunnen woorden voor de misleiding.

Je leest het hele artikel op NOS.nl, inclusief een interview met Iris Kooger, die slachtoffer werd van spoofing.

Verder lezen