6 februari 2025

DeepSeek: wat zijn de kansen en risico’s voor klantcontact?

De komst van het Chinese AI-model DeepSeek verliep net zo stormachtig als de introductie van ChatGPT eind 2022. Maar waar de wereld bij ChatGPT vooral enthousiast was, is er nu veel scepsis over DeepSeek. Want hoe zit het met gegevensbescherming en privacy? We duiken in de mogelijkheden én uitdagingen voor Nederlandse klantenservice-professionals.

DeepSeek: wat zijn de kansen en risico’s voor klantcontact? Beeld gemaakt met AI.
DeepSeek: wat zijn de kansen en risico’s voor klantcontact? Beeld gemaakt met AI.

DeepSeek vs. ChatGPT: een kijkje onder de motorkap

ChatGPT, van OpenAI, werkt met een zogeheten transformer-model en wordt gevoed met gigantische hoeveelheden tekst. Het systeem is behoorlijk energieslurpend. Afhankelijk van je abonnement worden de gegevens in Amerika of Europa opgeslagen.

DeepSeeks technologie draait een stuk zuiniger, waardoor er minder servers en rekenkracht nodig is. “De architectuur is technisch zeer efficiënt, waardoor er veel minder resources nodig zijn”, zegt AI-expert Serge Poppes van Pegamento. Dit drukt de kosten flink.

Gevolgen voor grote chipbedrijven

Die lagere kosten zorgden vorige week voor spannende momenten op de beurs. DeepSeek verkondigde dat het zijn Large Language Model voor slechts 5,6 miljoen dollar had ontwikkeld, terwijl het model zich kan meten met ChatGPT.

Investeerders reageerden er meteen op, waardoor chipbedrijven als ASML, ASM International, NVIDIA en TSMC gezamenlijk honderden miljarden aan beurswaarde verloren. Al krabbelden enkele chipfabrikanten in de dagen erna weer op.

De koersval verraste Judith van Stegeren, mede-oprichter van Datakami en machine learning engineer. In BNR Digitaal zei ze dat DeepSeek al langer bezig is met het ontwikkelen van modellen. ‘Die 5,6 miljoen dollar laat niet zien hoeveel het bedrijf echt nodig had om het model te bouwen. Dit is inmiddels het vijfde model dat DeepSeek lanceert, ze bouwen steeds verder op hun eerder gedane werk.’

Hoe zit het met de privacy?

Er zit een grote adder onder het gras, ziet ook Serge Poppes: het privacyvraagstuk. DeepSeek bewaart alle gebruikersgegevens en inhoud in China. “De dataopslag is in China en gegevens worden gedeeld met alle partners van DeepSeek”, zegt Serge.

Wat ook opvalt: DeepSeek hanteert strenge censuur. Vraag je iets over gevoelige onderwerpen zoals Taiwan of mensenrechten in China? Dan krijg je geen eerlijk antwoord, maar een politiek gekleurd verhaal.

Privacy en beveiliging: grote zorgen

Europese toezichthouders luiden de noodklok. In Italië is DeepSeek al in de ban gedaan vanwege privacyzorgen. Ook de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens adviseert om DeepSeek met grote terughoudendheid te benaderen. Serge: “Voor klantcontactorganisaties geldt: er zijn geen rechtsmiddelen om klantdata te beschermen.”

Recent kwam er nog een datalek aan het licht waarbij miljoenen DeepSeek-gesprekken op straat kwamen te liggen.

Kansen voor klantcontact?

De technische voordelen voor de generieke klantcontactbranche zijn nu beperkt ten opzichte van andere partijen, zegt Serge. “De focus zou primair op conversational design moeten liggen en niet zo zeer op de technologie. De voordelen voor de branche zijn een dertigvoud hoger als je de techniek echt goed toepast. Dus de chatbot routeert niet, maar beantwoordt de vraag. Los van de AI-techniek die je toepast.”

De praktijk is weerbarstig. DeepSeek noemt zichzelf ‘gratis’, maar wat zijn de daadwerkelijke kosten? Poppes is duidelijk: “Je moet je afvragen of de kostenbesparing opweegt tegen de beveiligings- en privacyrisico’s. Het antwoord is simpel: nee. Maar de race in de AI-wereld is in volle gang. Het te zijner tijd technisch ondersteunen van Deepseek is echt eenvoudig, want de integratie van moderne platformen stelt niks voor. Dus je kan in mijn optiek deze beslissing altijd nemen.”

Voorlopig geen optie

De AI-wedloop is in volle gang en met DeepSeek laat China zien dat ze serieus meedoen in de strijd met OpenAI en andere westerse spelers. Technisch gezien is DeepSeek indrukwekkend, maar voor Europese bedrijven wegen de risico’s simpelweg te zwaar.

Verder lezen