22 november 2022

Kopen is kopen? Online niet altijd

Bevat jouw bedrijfswebsite een optie waarmee consumenten digitaal een dienst of product kunnen afnemen – en dus een contract afsluiten? Vermeld dit dan duidelijk op de pagina waar ze de deal sluiten. Gebeurt dat niet, dan kan een consument redelijk eenvoudig onder de online aankoop uit.

black smartphone

Energieleverancier vs consument

Dit blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Overijssel. Consumenten die online op de knop ‘Bevestig je aanvraag’ drukken (of woorden van gelijke strekking) sluiten niet per definitie een contract met een bedrijf. Zo oordeelde de rechtbank in een zaak tussen een energieleverancier en een consument. Die laatste had tijdens een websitebezoek bij de energieleverancier op de knop ‘Bevestig je aanvraag’ geklikt.

Consument moet voldoende geïnformeerd worden

“De Nederlandse wet schrijft voor dat wanneer een contract via internet – dus op afstand – gesloten wordt tussen een consument en een bedrijf, de consument voldoende informatie heeft moeten ontvangen van het bedrijf”, legt advocaat Bert Gravendeel uit. “Als dat niet het geval is, dan bepaalt de wet dat het contract vernietigbaar is. Een consument kan de rechter dus vragen het contract ongedaan te maken.”

De consument kreeg gelijk

De zaak was in dit geval gestart door de energiemaatschappij, die de consument aan het contract wilde houden en betaling eiste. Maar de rechter floot de organisatie terug, omdat er niet voldoende informatie was verstrekt waaruit duidelijk werd dat ‘Bevestig je aanvraag’ ook daadwerkelijk het afsluiten van een contract betekende. Gravendeel: “De Nederlandse wet schrijft voor dat consumenten ‘voldoende op de hoogte moeten zijn’ dat het klikken op een dergelijke knop ervoor zorgt dat ze aan een contract en de bijbehorende plicht tot betalen gebonden is.”

Wat zou een oplossing kunnen zijn?

Denk aan een tekst als: ‘door op deze knop te klikken, sluit u een contract met ons af’ of: ‘bestelling met betalingsverplichting’. Dus wil je gedoe achteraf – en zelfs een gang naar rechter – voorkomen, richt je website dan zo in dat aan de eisen van het consumentenrecht wordt voldaan en het voor iedereen klip en klaar is dat je bij het klikken op een soortgelijke button ook daadwerkelijk een contract aangaat. Anders kan de consument er dus onderuit, met steun van de rechter.

Dit bericht is bedoeld als signalering, niet als juridisch advies. Raadpleeg in soortgelijke gevallen een jurist.

Verder lezen