reageer op dit artikel

DHL Express1 juni 2017 – Werknemers van DHL Express en DHL Aviation hebben gisteren enkele keren het callcenter van hun werkgever voor korte tijd overbelast, in een actie voor meer loon en minder onzeker werk in de nieuwe cao. De klantenservice in Nederland was daardoor slecht bereikbaar voor klanten. De werknemers geven op deze manier een signaal af dat het bedrijf snel in moet gaan op de eisen van de bonden voor een nieuwe cao.

Actievoerders belden rond 16.15 uur en 17.00 uur met tientallen tegelijk naar het callcenter. De eerste keer met verzoeken om informatie over pakjes die ze vandaag bezorgen. De tweede keer om aan hun collega’s aan de andere kant van de lijn uit te leggen waarom ze actie voeren. Klanten die belden stonden daardoor lang in de wacht of konden tijdelijk niet geholpen worden. De dagelijks gemeten prestaties van klantenservice kelderden zienderogen; een effect dat tot in het hoofdkantoor in Bonn gemeten wordt.

De FNV vindt dat werknemers nu een fatsoenlijke loonsverhoging verdienen na jaren van magere loonstijgingen. Ook moeten er meer echte banen komen. DHL is tot nu toe onvoldoende bereid om op de eisen van de bond in te gaan. Reinier Stroo: ‘Medewerkers willen beloond worden voor hun harde werken in economisch goede tijden. Aan de onderhandelingstafel werd ons verweten dat werknemers graaiers zijn. Dat is de wereld op zijn kop.’

De werknemers eisen onder meer een algemene structurele loonsverhoging van in totaal 7,2% bij een cao-looptijd van 2 jaar; behoud van afspraken over de onregelmatigheidstoeslag, overwerkperiodes, tijdvenster, maaltijdvergoeding en aanpassing van het maaltijdbedrag; en de omzetting van de variabele beloning omzetten naar een vast (bruto-)loon voor iedereen die onder de cao valt. Ook willen de werknemers een onafhankelijk onderzoek naar de werkdruk en de aspecten die deze beïnvloeden en uitbreiding van de afspraken over duurzame inzetbaarheid. Onder de cao DHL Express Nederland vallen 1200 medewerkers. (Bron: FNV)

Close
Go top