Instagram depressie

Instagram: het ergste sociale-medianetwerk voor mentale gezondheid

Sociale media hebben de reputatie gevaarlijk te zijn voor de mentale gezondheid van gebruikers. Christienne Gonzales Damatac, promovenda bij het Donders Institute, spreekt dit niet tegen. Met name Instagram komt er bekaaid vanaf. Ze pleit voor opleiding en training in digitale en sociale media, vooral voor jongeren.

Volgens Gonzales Damatac belichaamt Instagram ‘de hedendaagse cultuur van de verslaving van het delen in de aandachts-economie. Ze spreekt over een ‘myriade van GIFs, memes, slapende puppies, food-porn en foto’s van reizen’. Het sociale medium bestaat nu 8 jaar, kent 700 miljoen gebruikers, waarvan 32 procent Nederlanders. Het is vooral populair onder jongvolwassenen.

Vernietigend beeld

Sommigen oordelen dat Instagram bijdraagt aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden, doordat de gebruiker ervan gedrag vertoont dat op anderen gericht is. Wetenschappelijke studies tonen echter een heel ander, vernietigend beeld.
Millennials die veel sociale-mediasites gebruiken vertonen meer symptomen van depressie en angst dan leeftijdgenoten die niet zoveel online zijn.
Recent onderzoek door de Royal Society onder 1500 tieners en volwassenen van 14 tot 24 jaar oud toont aan dat Instagram van alle sociale media de mentale gezondheid het meest schaadt. Genoemd worden hoge niveaus van angst, depressie en psychische stoornissen.

Veiliger gebruik

“Negatieve bewijzen over de effecten van hevig sociale media gebruik nemen toe, terwijl de maatschappij steeds bewuster wordt van mentale gezondheid”, stelt de promovenda. “Toekomstige oplossingen zouden dus gericht moeten zijn op het bewaken en verbeteren van ons welzijn. Onderzoekers bepleiten een veilig gebruik van sociale media als onderdeel van de opleiding en een training in digitale en sociale media voor professionals die met jongeren werken.”

Lees ook TUCHTRECHT BANKEN MAAKT BELOFTEN NIET WAAR