reageer op dit artikel

Raalte heeft storyteller“Ik denk in beelden, bepaal de toon die de gemeente tegenover inwoners hanteert en ben ook verantwoordelijk voor klantenafhandeling. Alles wel met de gedachte: hoe kunnen we mensen verbinden?” Wesley Van der Bol is online storyteller van de Overijsselse gemeente Raalte.

Als online storyteller denkt Wesley na over wat de gemeente doet, maar ook over wat er in de gemeente gebeurt. Deze info zorgt ervoor dat de gemeente op een andere manier kan communiceren met de inwoners. Dit alles wordt niet alleen extern maar ook intern in de organisatie gedeeld. Via narrowcasting, het tonen van bepaalde online berichten, foto’s en video’s, worden zaken die in en buiten de organisatie leven voor alle werknemers gestreamd.

In actie komen

“Mijn taak is lang niet dezelfde als andere communicatiemedewerkers,” vertelt Wesley, “want bij hen ligt de focus vaak op het zenden. In interactie gaan betekent niet alleen reacties en vragen beantwoorden, maar er ook echt iets mee doen.”
Een voorbeeld is de recent gemaakte video waarin een hoogwerker te zien is die de gemeentelijke verlichting onderhoudt en inwoners kunnen zien wat er achter de schermen gebeurt als er meldingen binnenkomen. Via de video maakt de gemeente meteen duidelijk hoe inwoners melding kunnen maken van defecte straatverlichting. Op die manier krijgen de inwoners vaak ook meer begrip voor de gemeente. “’Leuk dat we eindelijk te zien krijgen wat er in onze gemeente gebeurt’, krijg ik dan te horen van onze inwoners. Mensen hebben hier behoefte aan. Het werkt verbindend.”

Iedereen social-mediaexpert

Intussen is de hele organisatie overtuigd van het nut van Wesleys functie. “In het begin vroegen mijn collega’s zich weleens af wat ik hier kwam doen, nu is iedereen heel enthousiast en wil iedereen meedenken.”
Hij geeft ook intern workshops; bijvoorbeeld over het maken van video’s. Nu komt iedereen in de organisatie met ideeën en filmt iedereen. De gouden tip die hij daarbij geeft: “Wees niet bang om te experimenteren. Ik ben zelf ook geen social-mediaexpert, maar wel creatief en sociaal. Vroeger maakte ik filmpjes van twee minuten, nu korter, want mensen vinden dat leuker. Het kan nooit kwaad om iemand een à twee dagen verantwoordelijk te maken voor sociale media.

Lees ook DELFTSE VIRTUELE COACH HELPT PATIËNTEN MET TRAUMA

Close
Go top