reageer op dit artikel

Energieklanten stappen vaker overNederlandse consumenten stappen steeds vaker over van energieleverancier. Dit wordt ze via prijsvergelijkingssites dan ook erg makkelijk gemaakt. In 2017 gaven hier 2,6 miljoen overstappers gehoor aan. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke vergelijkingssite Pricewise, op basis van statistieken van Energie Data Services Nederland (EDSN).

EDSN registreert elke wijziging van energieleverancier per stroom- en gasaansluiting bij zowel (klein)zakelijke aansluitingen als aansluitingen van huishoudens. Bedroeg dit aantal in 2014 nog 2,2 miljoen, in 2017 waren het er al 2,6 miljoen.

Volgens Paul Roos, CEO a.i. van EDSN, is Nederland voorloper op het gebied van snel en makkelijk overstappen. “EDSN maakt het mogelijk om binnen één dag van energieleverancier over te stappen. Voor Nederlandse consumenten is dit inmiddels heel gewoon, maar binnen Europa is deze snelheid en het gemak uniek.”

Ook oudere consumenten

Volgens Hans de Kok van Pricewise waren er in 2017 relatief veel nieuwe overstappers. “Met name ook in oudere leeftijdsdoelgroepen.” De aanvraag van een nieuw contract is vaak in nog geen vijftien minuten gepiept. Daarmee is dan gemiddeld 253 euro bespaard.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) maakt in haar Energiemonitor 2017 bekend dat prijs met 78 procent voor consumenten de belangrijkste reden is om over te stappen. Zo’n 16 procent stapt over voor duurzame stroom of een duurzame leverancier.”

Trend die doorzet

Doordat de energietarieven weer aan het stijgen zijn, verwacht Kok dat de overstaptrend doorzet. “We zien de laatste tijd een opvallende ontwikkeling in de instaptarieven voor vaste contracten. De tarieven van deze contracten zijn omhooggegaan. De verwachting is dat ook de variabele contracten vanaf juli flink duurder worden. Dus gaan consumenten sneller op zoek naar een alternatief. En komen er dus meer overstappers.”

Lees ook ACM STUURT AAN OP HELDERE ENERGIENOTA’S

 

Close
Go top