Collectanten krijgen vaker en meer

Vergeleken met enkele jaren geleden waarderen Nederlanders een collecte aan de deur meer. Elk jaar gaan in Nederland 700.000 collectanten vrijwillig huis-aan-huis voor het goede doel. Ze zamelen samen ruim 40 miljoen euro in. Met name pinnen aan de deur zorgt ervoor dat mensen guller geven.

In totaal 72 procent van de Nederlanders waardeert het werk door collectanten, zo liet onderzoek zien van onderzoeksbureau GfK in opdracht van de stichting Collecteplan. Eerder, in 2014, viel die waardering vier procent lager uit. De populariteit van de collecte is dus gestegen. 61 procent van de Nederlanders ziet collectes zelfs als onmisbaar. De belangrijkste reden is dat het eenmalig is en zonder verplichtingen.

Pinner is guller

Voor niet-contant doneren gebruiken Nederlanders het liefst een mobiel pinapparaat. Pinnen aan de deur is profijtelijk, blijkt uit een proef van de stichting Collecteplan. De pinner is guller, geeft meer dan het dubbele van iemand die contact doneert. Collectanten van goede doelen haalden in de laatste drie maanden van vorig jaar met een pinbus gemiddeld 3,75 euro per gever op, de gemiddelde contante donatie ligt op 1,50 euro. Dat wijzen tussentijdse resultaten uit van een experiment met vijfhonderd pincollectebussen in vijftig gemeenten, meldt nu.nl.

Meer dan verdubbeld

Gewoonlijk halen collectanten met een gewone collectebus in doorsnee 65 euro per bus op. Met een pinbus is de opbrengst gemiddeld 141,50 euro. Van dat bedrag wordt 33,50 euro met een pinpas of mobiele telefoon betaald, 108 euro wordt contant in de bus gestopt.Een kwart bestaat uit pinbetalingen. ”Met deze cijfers bewijst de nieuwe collectebus zich als succesvolle innovatie voor de goede doelen”, aldus Peter Schoof, voorzitter van stichting Collecteplan, vertegenwoordiger van 25 landelijk collecterende goede doelen in Nederland.

Lees ook CENTRAAL BEHEER EN ABN AMRO SCOREN MET SOCIAL