AI

“AI meest disruptieve technologie”

“Artificial Intelligence is de komende 10 jaar de meest disruptieve technologie, door toename in rekenkracht, omvang, snelheid en verscheidenheid van data, en de verbetering van deep neural networks.” Dat voorspelt VP Onderzoek, John-David Lovelock van onderzoeks- en adviesbureau Gartner.

AI levert dit jaar wereldwijd naar schatting 1 biljoen euro op. Dat is 70 procent meer dan in 2017. Voor de komende 4 jaren wordt gerekend op ruim 3 biljoen. De inzet van AI is nu vooral gericht op verbetering van de klantervaring. Binnen 2 jaar, zo verwacht Lovelock, zal AI met name ingezet worden voor verhoging van de omzet, zo valt te lezen in het rapport The Business Value of Artificial Intelligence, Worldwide, 2017-2025.

Groei en retentie

“In de beginjaren van AI is klantervaring (CX) de primaire bron van afgeleide bedrijfswaarde, omdat organisaties waarde zien in het gebruik van AI-technieken om elke klantinteractie te verbeteren, met als doel de groei en retentie van klanten te vergroten.
Organisaties zoeken naar manieren om AI te gebruiken om de procesefficiëntie te verhogen om de besluitvorming te verbeteren en meer taken te automatiseren.”

“In 2021 zullen nieuwe inkomsten de dominante bron worden, aangezien bedrijven waarde ontlenen aan het gebruik van AI om de verkoop van bestaande producten en diensten te vergroten, maar ook om kansen voor nieuwe producten en diensten te ontdekken.”

Roboadviseurs

Naast betere klantervaringen en omzetverhoging is kostenverlaging voor organisaties dé driver om meer AI in te zetten. “Denk aan verlaging van de arbeidskosten door inzet van virtuele agents voor eenduidige taken, upselling in contactcenters en financieel advies door roboadviseurs. Spraak, beeld en handgeschreven tekst wordt vergaand geautomatiseerd. En neurale netwerken gaan meer en meer ondersteuning bieden bij de besluitvorming, of nemen geheel zelfstandig beslissingen.”

Lees ook AANVAL OP BITCOIN BLIJKT EENVOUDIGER DAN GEDACHT

 RELATED POSTS